on line users

Cerca nel blog

mercoledì 7 dicembre 2011

PANPEPATO

Panpepato to typowe ciasto wypiekane na okres Bozego Narodzenia . Jest to odpowiednik naszego polskiego piernika. Jednak nie tak do konca  bowiem mnostwo jest w nim bakalii a mniej ciasta. Jego rodowod - jak wiesc niesie- wywodzi sie z Umbrii a konkretnie z okolic Ferrary.
Panpepato pieklam po raz pierwszy poniewaz w rodzinie mojego meza nie ma zwyczaju pieczenia tego ciasta. Na swiatecznym stole kroluja u nas pannetone i pandoro oraz oczywiscie moje wlasne wypieki,ktore (nieskromnie przyznam) maja swoich zwolennikow :)
Panpepato robi sie bardzo szybko i rownie szybko piecze. Mozna go trzymac np. w puszce az do samych swiat ale z tego co sie zorientowalam moj Panpepato na pewno do nich nie dotrwa ;)

Przepis znalazlam na tym blogu.





Skladniki:

- 100 g migdalow
- 100 g orzechow laskowych
- 100 g orzechow wloskich
- 100 g mieszanki skorek kandyzowanych
- 100 g rodzynek
- 100 g gorzkiej czekolady
- 200 g miodu
- 130 g maki pszennej
- 2 lyzki orzeszkow pinii
- 1 lyzeczka cynamonu
- 1 lyzeczka czarnego zmielonego pieprzu (ja dalam niecale 3/4 lyzeczki) *
- 3/4 zmielonej galki muszkatalowej
- 1/2 lyzeczki zmielonych gozdzikow.

* jesli chodzi  o pieprz to radze najpierw dac 1/2 lyzeczki i po wymieszaniu calosci dodac ewentualnie reszte i to stopniowo.  Lepiej uwazac by nie przedobrzyc z pieprzem.
Wykonanie :

Orzechy laskowe i wloskie oraz migdaly grubo posiekac.
Miod rozpuscic w garnku na wolnym ogniu  z czekolada czesto mieszajac.  Gdy czekolada calkowicie sie rozpusci dodac przyprawy (cynamon,pieprz,  gozdziki i galke), rodzynki, orzeszki pinii oraz mieszanke skorek kandyzowanych.
Na koncu dodac make i wszystko dobrze wymieszac.
Mase przelozyc do formy (ja upieklam w keksowce) i piec przez okolo 15-20 minut w temperaturze 180 ° C.




Przepis mam przyjemnosc dodac do Festiwalu Pierniczkow organizowanego przez Majane.

8 commenti:

  1. Rewelacyjnie Ci wyszło! Pycha!

    RispondiElimina
  2. To bardzo zdrowe to 'ciacho' jest! - z chęcią zapiszę sobie Twój przepis :D
    Tylko... ile dokładnie trzeba sypnąć tej mąki? - bo zapomniałaś podać...

    Pozdrawiam,
    AiS

    RispondiElimina
  3. Ale cudne! Fajnie dowiedzieć się przy okazji ciekawych rzeczy o mojej kochanej Umbrii:)
    Dziękuję:)
    Dzięki także za udział w Festiwalu Pierniczków!:)

    RispondiElimina
  4. Dziewczyny dzieki :)
    @AiShinigami - nie,nie zapomnialam podac :) w skladnikach jest podane- 130 g maki :) POzdrawiam.

    RispondiElimina
  5. ależ to ciasto cudownie wygląda:) jeśli mi tylko starczy miodu na pewno się na nie skuszę ...bo same dobro w nim:)pozdrawiam JOlanta Szyndlarewicz

    RispondiElimina
  6. @ Jolanta - dziekuje,mysle,ze nie bedziesz zalowac jak juz sie skusisz :)Pozdrawiam

    RispondiElimina
  7. I am not able to read this recipe but for sure it looks delicious!

    RispondiElimina
  8. @Eftychia - I will leave you a message on FoodB.,OK ?

    RispondiElimina