on line users

Cerca nel blog

venerdì 23 dicembre 2011

PIERNICZKI

Coz mozna by jeszcze  napisac o tym tradycyjnym, swiatecznym wypieku ? Kazdy wlasciwie zna i smak i aromat, ktory napelnia dom w trakcie pieczenia. Pierniczkow nie moze zabraknac na swieta !





Skladniki :

- 300 g miodu
-100 g masla
- 200 g cukru
- 500 g maki pszennej
- 1 jajko
- torebka przyprawy do piernikow (25 g )
- 1 lyzeczka sody oczyszczonej

Wykonanie :

Miod podgrzac w rondelku z maslem i cukrem. Lekko ostudzic.
Do miski przesiac make, wlac mase miodowo- maslana, dodac jajko, przyprawe do piernika i sode.
Wyrabiac ciasto az bedzie elastyczne. Wstawic nastepnie do lodowki na okolo pol godziny.
Po tym czasie ciasto wyjac, podzielic na 2-3 kawalki i rozwalkowywac kazdy kawalek po kolei. Foremkami wykrawac pierniczki.
Piec w temperaturze 180 ° C przez okolo 10 13 minut az sie zezloca.
Upieczone pierniczki mozna udekorowac lukrem. Ja tego nie zrobilam poniewaz po prostu nie lubie lukru.



Nessun commento:

Posta un commento