Skladniki :
- 300 g miodu
-100 g masla
- 200 g cukru
- 500 g maki pszennej
- 1 jajko
- torebka przyprawy do piernikow (25 g )
- 1 lyzeczka sody oczyszczonej
Wykonanie :
Miod podgrzac w rondelku z maslem i cukrem. Lekko ostudzic.
Do miski przesiac make, wlac mase miodowo- maslana, dodac jajko, przyprawe do piernika i sode.
Wyrabiac ciasto az bedzie elastyczne. Wstawic nastepnie do lodowki na okolo pol godziny.
Po tym czasie ciasto wyjac, podzielic na 2-3 kawalki i rozwalkowywac kazdy kawalek po kolei. Foremkami wykrawac pierniczki.
Piec w temperaturze 180 ° C przez okolo 10 13 minut az sie zezloca.
Upieczone pierniczki mozna udekorowac lukrem. Ja tego nie zrobilam poniewaz po prostu nie lubie lukru.
Nessun commento:
Posta un commento