on line users

Cerca nel blog

venerdì 23 dicembre 2011

MIGDALOWE SNIEZYNKI

Te urocze mini - sniezynki powstaly na specjalne zamowienie mojego dziecka - na swiateczny festyn w szkole. Do ich zrobienia wykorzystalam pomysl na proste ciasto z jogurtem naturalnym (ciambella allo yogurt), do ktorego dodalam migdaly i aromat migdalowy. Sniezynki wszystkim smakowaly i szybciutko zniknely z talerzyka.
Wykorzystujac ten przepis mozna upiec ciasto w okraglej lub prostokatnej formie.




Skladniki:

-160 g maki pszennej
- 100 g zmielonych migdalow
- 2 jajka
- 3/4 lyzeczki proszku do pieczenia
- 1/2 lyzeczki sody
- 125 g jogurtu naturalnego
- 200 g cukru
- 1/2 szklanki stopionego masla (lub 125 ml oleju roslinnego)
- kilka kropel olejku migdalowego

Make przesiac,polaczyc z migdalami,proszkiem do pieczenia, soda oraz cukrem.
Jogurt wymieszac ze stopionym maslem (lub olejem) i jajkami. Dodac olejek migdalowy.
Skladniki suche polaczyc z mokrymi- krotko zmiksowac mikserem - tylko do polaczenia sie skladnikow lub po prostu dobrze wymieszac drewniana lyzka.
Piec w temperaturze 180 ° C okolo 20 minut jesli pieczemy w malych foremkach silikonowych lub okolo 40 - 50 minut, jezeli pieczemy w okraglej formie.



5 commenti: