Nie jestem pewna co do rodowodu tego dania, ale wiem jedno - choc ubogie w skladniki jest apetyczne oraz bardzo aromatyczne i z pewnoscia znajdzie ono swoich fanow :)
Skladniki :
Proporcje na 4 osoby
- 400 g casarecce (moga byc tez penne)
- 200 g boczku wedzonego lub surowego
- 4 srednie ziemniaki
- 2 zabki czosnku
- 3-4 lyzki oliwy z oliwek
- sòl i pieprz
- 2 male lub 1 duza galazka swiezego rozmarynu (pieknie aromatyzuje potrawe)- pecorino lub parmezan do posypania
Wykonanie :
Ziemniaki obrac i pokroic na cienkie plasterki.
Boczek pokroic w kostke.
Na patelni rozgrzac oliwe po czym wrzucic lekko przygniecione dlonia zabki czosnku (lepiej sie wtedy aromatyzuje oliwa). Gdy czosnek sie lekko przyrumieni dodajemy boczek i ziemniaki. Smazymy przez jakis czas bez przykrycia - okolo 5 minut po czym na ziemniaki wykladamy galazki rozmarynu, przykrywamy patelnie i dusimy.
Dodac sòl i pieprz do smaku.
Od czasu do czasu mieszac i w razie potrzeby podlewac niewielka iloscia wody tak by danie sie nie przypalilo.
Gdy ziemniaki beda miekkie danie jest juz gotowe.Usuwamy czosnek (no chyba,ze ktos lubi ,ja ze wzgledu na dzieci usuwam) oraz rozmaryn.
Tak przygotowana okraske laczymy z ugotowanym makaronem i serwujemy posypane pecorino lub parmezanem.
Ja uzylam pecorino stagionato poniewaz swietnie sie komponuje smakowo z tego typu daniem.
Viva la pasta!
RispondiEliminaPięknie i pachnąco. Na pewno pycha:)
RispondiElimina@Angie i Majana - dzieki dziewczyny :)Pozdrawiam !
RispondiElimina