on line users

Cerca nel blog

venerdì 9 dicembre 2011

PIERNIKOWE FANTAZJE

Zamiast tradycyjnego piernika a wlasciwie piernika o tradycyjnym ksztalcie pokusilam sie na mini pierniki o wygladzie jak najbardziej dostosowanym do swiatecznej atmosfery. Takie male pierniki uciesza dzieci i moga byc milym, slodkim podarunkiem. Oczywiscie wykorzystujac ten przepis mozna upiec piernik tradycyny w keksowce badz innej formie.



Skladniki :

- 150 g miodu (ja uzylam  miod wielokwiatowy)
- 50 g masla
- 100 g cukru brazowego
- torebka przyprawy do piernika (25 g)
- 125 g jogurtu naturalnego
- 1 lyzeczka sody
- 2 jajka
- 250 g maki pszennej
- 50 g rodzynek 
- 50 g posiekanych orzechow wloskich

Wykonanie :

Miod,maslo,cukier oraz przyprawe do piernika podgrzac  na malym ogniu az do polaczenia sie skladnikow, ciagle mieszajac.
Lekko ostudzic. Dodac jogurt naturalny,sode, jajka i przesiana make. Dobrze wszystko wymieszac.
Na koncu dodac orzechy i rodzynki - wmieszac do masy.
Przelozyc do formy. Ja pieklam w malych foremkach silikonowych. 
Piec w temperaturze 180 ° C przez okolo 60 minut - jesli pieczemy w podluznej formie prostokatnej
lub  krocej w przypadku foremek silikonowych ( ja pieklam okolo 20 minut).



Przepis dolaczam do Festiwalu Pierniczkow organizowanego przez Majane.

6 commenti:

  1. uwielbiam taki piernikowy czas.

    RispondiElimina
  2. Świetny pomysł! Wyglądaja bosko!

    RispondiElimina
  3. Super są! Pięknie wyglądają i na pewno wspaniale smakują. Fajnie,że dołączyłaś:)
    Dziękuje:*

    RispondiElimina
  4. I like the fact you have used whole wheat flour in this recipe! Aside from that-we both have been on a gingerbread making project at the same time-yum! The cakes do look delicious and inviting. Definitely a great idea to use the forms-perfect for the holidays. Great post.

    RispondiElimina
  5. @Asieja - ja tez uwielbiam ten czas kiedy to w domu roznosi sie zapach przypraw piernikowych...
    @Angie - dziekuje :)
    @Majana- dziekuje, a jesli chodzi o udzial w Festiwalu to cala przyjemnosc po mojej stronie :)
    @Tina- Thank you ... :)

    RispondiElimina