Skladniki :
- 150 g miodu (ja uzylam miod wielokwiatowy)
- 50 g masla
- 100 g cukru brazowego
- torebka przyprawy do piernika (25 g)
- 125 g jogurtu naturalnego
- 1 lyzeczka sody
- 2 jajka
- 250 g maki pszennej
- 50 g rodzynek
- 50 g posiekanych orzechow wloskich
Wykonanie :
Miod,maslo,cukier oraz przyprawe do piernika podgrzac na malym ogniu az do polaczenia sie skladnikow, ciagle mieszajac.
Lekko ostudzic. Dodac jogurt naturalny,sode, jajka i przesiana make. Dobrze wszystko wymieszac.
Na koncu dodac orzechy i rodzynki - wmieszac do masy.
Przelozyc do formy. Ja pieklam w malych foremkach silikonowych.
Piec w temperaturze 180 ° C przez okolo 60 minut - jesli pieczemy w podluznej formie prostokatnej
lub krocej w przypadku foremek silikonowych ( ja pieklam okolo 20 minut).Przepis dolaczam do Festiwalu Pierniczkow organizowanego przez Majane.
uwielbiam taki piernikowy czas.
RispondiEliminaŚwietny pomysł! Wyglądaja bosko!
RispondiEliminaSuper są! Pięknie wyglądają i na pewno wspaniale smakują. Fajnie,że dołączyłaś:)
RispondiEliminaDziękuje:*
I like the fact you have used whole wheat flour in this recipe! Aside from that-we both have been on a gingerbread making project at the same time-yum! The cakes do look delicious and inviting. Definitely a great idea to use the forms-perfect for the holidays. Great post.
RispondiElimina@Asieja - ja tez uwielbiam ten czas kiedy to w domu roznosi sie zapach przypraw piernikowych...
RispondiElimina@Angie - dziekuje :)
@Majana- dziekuje, a jesli chodzi o udzial w Festiwalu to cala przyjemnosc po mojej stronie :)
@Tina- Thank you ... :)
Marzy mi się taki bucik :)
RispondiElimina