Skladniki :
Proporcje na 4 soby
- 400 g makaronu fusilli
- 1 kalafior (jesli bedzie zbyt duzy to zaden problem- im wiecej kalafiora tym danie smaczniejsze)
- 200 g boczku wedzonego lub surowego
- parmezan
- okolo 3 lyzek bulki tartej
- sòl i pieprz
Wykonanie:
Kalafior dokladnie myjemy po czym dzielimy na rozyczki.
W garnku, w ktorym pozniej bedziemy gotowac makaron zagotowac wode. Dodac sòl. Gdy woda zacznie wrzec wrzucic kalafior i gotowac az bedzie prawie miekki. Za pomoca lyzki cedzakowej wyciagamy kalafior i odkladamy.
W tej samej wodzie, w ktorej gotowany byl kalafior gotujemy makaron.
W miedzyczasie gdy makaron sie gotuje na patelni podsmazamy pokrojony boczek,dodajemy ugotowany kalafior i dusimy pod przykryciem (okolo 5 -8 minut). Dodajemy sol i pieprz do smaku.
Tak przygotowany kalafior laczymy nastepnie z ugotowanym al dente makaronem, dodajemy parmezan i wszystko dobrze mieszamy. Przekladamy do naczynia, w ktorym danie bedzie zapiekane. Wierzch posypac dodatkowo parmezanem i bulka tarta.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 ° C i zapiekamy przez okolo 15 minut.
Danie serwujemy gorace.
Makaronowe zapieknaki mogę jeść codziennie. Pycha :D
RispondiEliminaSmakowicie wygląda, nawet bardzo. mniam:)
RispondiEliminaChodzi za mną ostatnio kalafior w różnych wersjach...ale jeszcze go nie zapiekałam. Czas najwyższy, dzięki za pomysł :-)
RispondiElimina@Slyvvia- dziekuje, sprobuj a mysle,ze nie bedziesz zalowac:)
RispondiElimina@Majana - wiesz,nawet male niejadki polubily kalafior przygotowywany w ten sposob ;)
@Arvèn - bardzo prosze, cala przyjemnosc po mojej stronie :)