on line users

Cerca nel blog

venerdì 16 dicembre 2011

FUSILLI CON CAVOLFIORE AL FORNO CZYLI FUSILLI ZAPIEKANE Z KALAFIOREM

Fusilli zapiekane z kalafiorem to nie tylko danie obiadowe, ale takze nadajace sie na dosc syta kolacje. Zamiast fusilli mozna uzyc makaron penne lub ewentualnie rigatoni. Zapraszam !

Skladniki :

Proporcje na 4 soby

- 400 g makaronu fusilli
- 1 kalafior (jesli bedzie zbyt duzy to zaden problem- im wiecej kalafiora tym danie smaczniejsze)
- 200 g boczku wedzonego lub surowego
- parmezan
- okolo 3 lyzek bulki tartej
- sòl i pieprz

Wykonanie:

Kalafior dokladnie myjemy po czym dzielimy na rozyczki.
W garnku, w ktorym pozniej bedziemy gotowac makaron zagotowac wode. Dodac sòl. Gdy woda zacznie wrzec wrzucic kalafior i gotowac az bedzie prawie miekki. Za pomoca lyzki cedzakowej wyciagamy kalafior i odkladamy. 
W tej samej wodzie, w ktorej gotowany byl kalafior  gotujemy makaron.
W miedzyczasie gdy makaron sie gotuje na patelni podsmazamy pokrojony boczek,dodajemy ugotowany kalafior i dusimy pod przykryciem (okolo 5 -8 minut). Dodajemy sol i pieprz do smaku.
Tak przygotowany kalafior laczymy nastepnie z ugotowanym  al dente  makaronem, dodajemy parmezan i wszystko dobrze mieszamy. Przekladamy do naczynia, w ktorym danie bedzie zapiekane. Wierzch posypac dodatkowo parmezanem i bulka tarta.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 ° C i zapiekamy przez okolo 15 minut. 
Danie serwujemy gorace.




4 commenti:

  1. Makaronowe zapieknaki mogę jeść codziennie. Pycha :D

    RispondiElimina
  2. Smakowicie wygląda, nawet bardzo. mniam:)

    RispondiElimina
  3. Chodzi za mną ostatnio kalafior w różnych wersjach...ale jeszcze go nie zapiekałam. Czas najwyższy, dzięki za pomysł :-)

    RispondiElimina
  4. @Slyvvia- dziekuje, sprobuj a mysle,ze nie bedziesz zalowac:)
    @Majana - wiesz,nawet male niejadki polubily kalafior przygotowywany w ten sposob ;)
    @Arvèn - bardzo prosze, cala przyjemnosc po mojej stronie :)

    RispondiElimina