on line users

Cerca nel blog

martedì 6 dicembre 2011

SERNIK CHALWOWY

Smaczny chalwowy serniczek, ktory posmakuje zapewne nie tylko smakoszom chalwy !
Przepis pochodzi z bloga "Moje wypieki".
Cytuje za autorka :

Skladniki na spod:

- 100 g ciastek digestive (ja uzylam ciastek maslanych)
- 40 g masla roztopionego

Ciasteczka pokruszyc walkiem lub malakserem na piasek.Dodac roztopione maslo i wymieszac.
Forme tortownice o srednicy 23 cm wylozyc papierem do pieczenia, na spod wysypac mase ciasteczkowa, wyrownac. Odstawic.

Skladniki na mase serowa :

- 800 g sera twarogowego zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( ja uzylam quark)
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 4 duze jajka
- 125 ml smietany kremowki
- 2 lyzki maki ziemniaczanej
- 300 g chalwy  zezamowej lub waniliowej
- 2 lyzeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

Wszystkie skladniki powinny byc w temperaturze pokojowej.

Wykonanie :

Ser utrzec z cukrem. Dodawac jajka, jedno po drugim, krotko miksujac po kazdym dodaniu. Dodac pozostale skladniki i zmiksowac, tylko do polaczenia sie skladnikow. Na koncu wmieszac pokruszona chalwe.
Mase serowa przelac na ciasteczkowy spod, wyrownac.

Na najnizszej polce w piekarniku postawic naczynie napelnione woda - sernik pieczemy w kapieli wodnej. Na wyzszej polce polozyc forme z sernikiem. Piec w temperaturze 170 ° C przez okolo 1 godzine. Wystudzic w lekko uchylonym piekarniku. Wyjac,wystudzic do konca, polac polewa  i schlodzic przez 12 godzin w lodowce.

Polewa chalwowa :

- 150 g chalwy
- 125 ml smietany kremowki

Chalwe pokruszyc i wsypac do malego garnuszka.Dodac smietane i wymieszac by nie bylo grudek (mozna zmiksowac blenderem). Podgrzac, by polewa lekko zgestniala,mieszajac by sie nie przypalila, zdjac z palnika i lekko przestudzic. 
Polewe wylac na wystudzony sernik




7 commenti:

  1. mmmm lubię chałwę, sernik z nią będzie wyśmienity na pewno :)

    RispondiElimina
  2. Pyszny ten serniczek . Też go robiłam, bardzo nam smakował:)

    RispondiElimina
  3. I have been wanting to try the sesame halva for quite some time. I really like how you incorporated the vanilla halva into this cheesecake, very creative. Great post.

    RispondiElimina
  4. @Kibi007 - o tak -sernik jest wysmienity ! Warty zachodu ;) Pozdrawiam.
    @Majana- widzialam,widzialam ! Powiedz lepiej Majanko jakiego serniczka jeszcze nie pieklas ?
    @Tina - thank you. This is recipe by Dorotus76. I do hope you will try it and let me know what you think :)
    @Angie - te buty, ktore zaprezentowalas dzisiaj (fiera a Milano) tez niczego sobie ;)

    RispondiElimina
  5. @Nika - dziekuje, musze przyznac,ze jestem wielka fanka sernikow :) Pozdrawiam.

    RispondiElimina