on line users

Cerca nel blog

domenica 11 ottobre 2015

SAŁATKA Z PĘCZAKIEM, DYNIĄ I ŚLIWKAMI

Dzisiaj kolejny przepis na nietypową sałatkę z wykorzystaniem śliwek. Pomysł na sałatkę zaczerpnęłam z miesięcznika Donna Moderna. Przepis poddałam jednak kilku modyfikacjom i oto efekt.



Składniki  :

Proporcje na 3 -  4 osoby

- 100 g kaszy pęczak (waga przed ugotowaniem)
- 80 g pieczonej dyni
- 1 pieczona papryka
- 3 - 4 śliwki (użyłam odmiany renkloda we Włoszech zwanej susina)

Na dressing :
- 2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- gałązka świeżego tymianku

Wykonanie :

Pęczak ugotować. Odstawić do ostygnięcia.
Dynię i paprykę upiec (jednak  w osobnych naczyniach do zapiekania). Po upieczeniu i ostygnięciu z papryki  ściągnąć skórkę a z dyni usunąć twardą skórę.
Paprykę pokroić w paski a dynię w kostkę.
Umyte śliwki przekroić na pół lub pokroić na ćwiartki.

Przygotować dressing : wszystkie składniki dobrze wymieszać.W razie potrzeby można dodać więcej miodu do smaku. Do dressingu  dodajemy tymianek, który doda całości aromatu.

Ostudzony pęczak  wymieszać z papryką i dynią. Na wierzchu wyłożyć pokrojone śliwki. 
Sałatkę podawać zdressingiem.


Buon appetito !






Czas na śliwki Sposób na dynię 2015

1 commento: