Dzisiaj kolejny przepis na nietypową sałatkę z wykorzystaniem śliwek. Pomysł na sałatkę zaczerpnęłam z miesięcznika Donna Moderna. Przepis poddałam jednak kilku modyfikacjom i oto efekt.
Składniki :
Proporcje na 3 - 4 osoby
- 100 g kaszy pęczak (waga przed ugotowaniem)
- 80 g pieczonej dyni
- 1 pieczona papryka
- 3 - 4 śliwki (użyłam odmiany renkloda we Włoszech zwanej susina)
Na dressing :
- 2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- gałązka świeżego tymianku
Wykonanie :
Pęczak ugotować. Odstawić do ostygnięcia.
Dynię i paprykę upiec (jednak w osobnych naczyniach do zapiekania). Po upieczeniu i ostygnięciu z papryki ściągnąć skórkę a z dyni usunąć twardą skórę.
Paprykę pokroić w paski a dynię w kostkę.
Umyte śliwki przekroić na pół lub pokroić na ćwiartki.
Przygotować dressing : wszystkie składniki dobrze wymieszać.W razie potrzeby można dodać więcej miodu do smaku. Do dressingu dodajemy tymianek, który doda całości aromatu.
Ostudzony pęczak wymieszać z papryką i dynią. Na wierzchu wyłożyć pokrojone śliwki.
Sałatkę podawać zdressingiem.
Buon appetito !
pyszna, lekka, a jednocześnie pożywna sałatka!
RispondiElimina