Zaletą tego wytrawnego wypieku jest właśnie niezliczona możliwość kombinacji dodanych składników. Jakże zmienia się wtedy taka ascetyczna, uboga farinata ! A my w zamian możemy delektować sie coraz to nowymi jej wersjami.
Składniki :
- 150 g mąki z ciecierzycy
- 500 ml wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
- sól i pieprz do smaku
- 50 g krewetek
- duża garść rukoli
- ząbek czosnku
- niewielka ilość białego wina
Wykonanie :
Rukolę dokładnie opłukać.
Mąkę z ciecierzycy dokładnie wymieszać z wodą, tak aby nie było grudek. Odstawić na przynajmniej 3 godziny aby mąka dostatecznie wchłonęła wodę.
W międzyczasie przygotować krewetki : na patelni rozgrzać niewielkąilość oliwy. Dodać ząbek czosnku. Gdy czosnek się zarumieni dodać krewetki. Chwilę smażyć po czym skropić białym winem. Gdy alkohol odparuje wyłączamy gaz i odstawiamy krewetki.
Po upływie 3 godzin , do mieszanki mąki z ciecierzycy i wody dodajemy oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Jeszcze raz dobrze mieszamy całość.
Ciasto przekładamy do formy do zapiekania ( umnie kwadratowa o wymiarach 22 cm x 22 cm).Na powierzchni ciasta wykładamy przygotowane wcześniej krewetki oraz rukolę.
Piec w temp.200 ° C przez przynajmniej 25 minut (aż wierzch się przyrumieni).
Można serwować zarówno na ciepło jak i na gorąco.
Buon appetito!
Nessun commento:
Posta un commento