on line users

Cerca nel blog

domenica 4 ottobre 2015

FARINATA Z RUKOLĄ I KREWETKAMI

Oto kolejna już, nie licząc podstawowego przepisu, wariacja na temat farinaty.
Zaletą tego wytrawnego wypieku jest właśnie niezliczona możliwość kombinacji dodanych składników. Jakże zmienia się wtedy taka ascetyczna, uboga farinata ! A my w zamian możemy delektować sie coraz to nowymi jej wersjami.





Składniki :

- 150 g mąki z ciecierzycy
- 500 ml wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek extravergine
- sól i pieprz do smaku
-  50 g krewetek
- duża garść rukoli
- ząbek czosnku
- niewielka ilość białego wina


Wykonanie :

Rukolę dokładnie opłukać.
Mąkę z ciecierzycy dokładnie wymieszać z wodą, tak aby nie było grudek. Odstawić na przynajmniej 3 godziny aby mąka dostatecznie wchłonęła wodę.
W międzyczasie przygotować krewetki : na patelni rozgrzać niewielkąilość oliwy. Dodać ząbek czosnku. Gdy czosnek się zarumieni dodać krewetki. Chwilę smażyć po czym skropić białym winem. Gdy alkohol odparuje wyłączamy gaz i odstawiamy krewetki.
Po upływie 3 godzin , do mieszanki mąki z ciecierzycy i wody dodajemy oliwę oraz sól i pieprz do smaku. Jeszcze raz dobrze mieszamy całość.
Ciasto przekładamy do formy do zapiekania ( umnie kwadratowa o wymiarach 22 cm x 22 cm).Na  powierzchni ciasta wykładamy przygotowane wcześniej krewetki oraz rukolę.
Piec w temp.200 ° C przez przynajmniej 25 minut (aż wierzch się przyrumieni).
Można serwować zarówno na ciepło jak i  na  gorąco.


Buon appetito!






Nessun commento:

Posta un commento