on line users

Cerca nel blog

domenica 25 ottobre 2015

GNOCCHI SARDI CON FAVE E SPECK CZYLI MAKARON GNOCCHI SARDI Z BOBEM I BOCZKIEM

Dzisiaj świętujemy Dzień Makaronu tak więc ogromnym zaniedbaniem było by gdybym akurat w ten dzień nie dodała żadnego przepisu właśnie z makaronem.
Dzisiejsze danie to makaron zwany gnocchi sardi o charakterystycznym kształcie  karbowanych niby - muszelek . Jak sama nazwa podpowiada - makaron ten pochodzi z Sardynii.
Zaprezentowane gnocchi sardi podałam z dość typowymi dla niego dodatkami czyli speckiem i bobem (użyłam mrożonego).
Zapraszam !




Składniki :

Proporcje na 4 osoby

- 350 g makaronu gnocchi sardi
- 100 g boczku (surowego lub wędzonego)
- 1,5 szklanki ugotowanego bobu
- só i pieprz
- ząbek czosnku (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek extra vergine
- parmezan lub pecorino do posypania

Wykonanie :

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Dodać ząbek czosnku i boczek pokrojony w kostkę. Gdy boczek się usmaży usunąć ząbek czosnku i dodać ugotowany wcześniej bób. Przesmażyć razem przez około 2-3 minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Połączyć z ugotowanym makaronem. Można polać odrobiną oliwy z oliwek. Całość dobrze wymieszać. Podawać gorące posypane parmezanem lub pecorino (my do dań z bobem używamy wyłącznie pecorino).

Buon  appetito !




Światowy Dzień Makaronu 2015

6 commenti:

  1. I w tym tkwi siła makaronów - wystarczy dosłownie kilka produktów by stworzyć pyszne danie :) Dzięki za udział w akcji :)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Witaj Shinju,
      Cała przyjemność w uczestniczeniu w Twojej akcji - po mojej stronie :)
      Pozdrawiam.

      Elimina
  2. Świetne danie , smakowicie wygląda. :)

    RispondiElimina