Makaron z anchois i bułką tartą to klasyk kuchni sycylijskiej. Anchois zwane w dialekcie sycylijskim anciova, obok pomidorów i bakłażanów są chyba najbardziej charakterystycznym składnikiem kuchni sycylijskiej. No cóż, anchois to chyba dość specyficzny produkt. Po prostu nie każdemu smakuje.
Jeśli jednak anchois ma swoich miłośników - bardzo polecam to danie.
Składniki :
Proporcje na 4 osoby
- 350-400 g makaronu (użyłam penne rigate)
- 50 g anchois (ilość można zwiększyć lub zmniejszyć wg uznania)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki kaparów
- pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki bułki tartej
- oliwa z oliwek extravergine
Wykonanie :
Bułkę tartą przyrumienić na suchej patelni na złoty kolor. Odstawić.
Natkę pietruszki opłukać, odsączyć i posiekać (nie musi być drobno).
Na patelni rozgrzać około 3 łyżek oliwy z oliwek. Dodać czosnek i posiekaną natkę. Gdy czosnek się zarumieni dodać kapary i anchois . Mieszając ciągle rozgnieść anchois łyżką aż powstanie gęsta papka. Na tym etapie wyłączamy gaz i mieszamy przygotowany sosik z makaronem dodając do całości także odrobinę oliwy z oliwek.
Każdą porcję na talerzu posypujemy przygotowaną wcześniej bułką tartą.
Buon appetito!
Nessun commento:
Posta un commento