Risotto z kurkami to danie bardzo popularne nie tylko we Włoszech.
W każdym sezonie grzybowym możemy skorzystać z darów natury i przydządzić sobie takie aromatyczne risotto. Jeśli lubicie grzyby - nie zwlekajcie !
Składniki :
Proporcje na 2 osoby
- 160 g ryżu arborio
- 150 - 200 g kurek
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz
- około 1 l wywaru warzywnego lub bulionu
- 1 czubata łyżka startego parmezanu
Wykonanie :
Kurki oczyścić wilgotną ściereczką.
Większe kurki pokroić, mniejsze zostawić w całości.
Na patelni z wysokimi brzegami rozgrzać 2 łyżki masła. Dodać kurki. Dusić przez około 10 minut.
Następnie dodać ryż. Smażyć na wysokim ogniu przez około 3 minuty po czym zmniejszyć ogień i dodawać bulion (lub wywar warzywny) chochelka po chochelce.
Gdy ryż bedzie już prawie miękki doprawiamy risotto do smaku solą i pieprzem.
Gotowe risotto odstawiamyzognia.Dodajemy pozostałą łyżkę masła oraz starty parmezan. Mieszamy dokładnie całość. Serwujemy gorące.
Buon appetito !
Poniżej opustoszała już plaża...
Kamyki na plaży , niektóre pochodzenia wulkanicznego
Nessun commento:
Posta un commento