on line users

Cerca nel blog

mercoledì 7 ottobre 2015

RISOTTO CON FINFERLI CZYLI RISOTTO Z KURKAMI

Risotto z kurkami to danie bardzo popularne nie tylko we Włoszech.  
W każdym sezonie grzybowym możemy skorzystać z darów natury i przydządzić sobie takie aromatyczne risotto. Jeśli lubicie  grzyby - nie zwlekajcie !





Składniki :

Proporcje na 2 osoby

- 160 g ryżu arborio
- 150 - 200 g kurek
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz
- około 1 l wywaru warzywnego lub bulionu
- 1 czubata łyżka startego parmezanu


Wykonanie :

Kurki oczyścić wilgotną ściereczką.
Większe kurki pokroić, mniejsze zostawić w całości.
Na patelni z wysokimi brzegami rozgrzać 2 łyżki masła. Dodać kurki. Dusić przez około 10 minut.
Następnie dodać ryż. Smażyć na wysokim ogniu przez około 3 minuty po czym zmniejszyć ogień i dodawać bulion (lub wywar warzywny) chochelka po chochelce.
Gdy ryż bedzie już prawie miękki doprawiamy risotto do smaku solą i pieprzem.
Gotowe risotto odstawiamyzognia.Dodajemy pozostałą łyżkę masła oraz starty parmezan. Mieszamy dokładnie całość. Serwujemy gorące.


Buon appetito !






Poniżej opustoszała już plaża...




Kamyki na plaży , niektóre pochodzenia wulkanicznego


Nessun commento:

Posta un commento