Moja beza nie jest okragla.Pieczona jest na kwadratowej blaszce, oblozona bita smietana,przyozdobiona swiezymi truskawkami i podana z salsa (sosem) ze zmiksowanych truskawek.
Zapraszam na "meringata" !
Skladniki :
- 4 bialka
- 200 g cukru
- 2 lyzki soku z cytryny
- 2 lyzeczki maki kukurydzianej (Maizena) lub maki ziemniaczanej
- okolo 300-400 g truskawek
- 400 ml smietany kremowki ( + jedna lyzeczka cukru)
Wykonanie :
Bialka ubic dodajac cukier stopniowo- po lyzce.Nastepnie dodac sok z cytryny i make. Miksowac do uzyskania blyszczacej,miekkiej masy.
Mase bialkowa wylac do kwadratowej formy wylozonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x 20 cm. Dla ulatwienia,by papier sie nie slizgal smarujemy forme olejem roslinnym po czym wyscielamy ja papierem.
Piec w temp 160 ° C przez 45 min.
Po upieczeniu wyciagnac beze z piekarnika i pozostawic do ostygniecia na przynajmnej 2 godziny.
Po tym czasie ubijamy schlodzona kremowke z cukrem (ilosc cukru mozna dodac wg upodobania).
Na beze wykladamy ubita smietane,wyrownujemy szerokim nozem powierzchnie i przybieramy truskawkami.
Podajemy z salsa di fragole tj. truskawkami zmiksowanymi blenderem wraz z cukrem i sokiem z cytryny.
Cudowne ♥
RispondiEliminapysznosci:)
RispondiEliminatruskawki i beza.. słodko!
RispondiEliminaDziekuje :)
RispondiElimina