Skladniki :
- opakowanie ciasta francuskiego ( u mnie 275 g, w jednym placie)
- nutella do posmarowania
- 250 g ricotty
-1 jajko
- 2-3 lyzki cukru (mozna wiecej lub mniej)
Wykonanie :
Ricotte wymieszac z jajkiem i cukrem w miseczce.
Plat ciasta francuskiego rozlozyc na papierze do pieczenia (mozna bezposrednio na blaszce do pieczenia).
Rozsmarowac na nim nutelle. Na warstwie nutelli rozsmarowac mase z ricotty. Rolade zwinac dobrze sklejajac brzegi.
Wstawic do nagrzanego do 200 ° C piekarnika i piec 20 - 25 minut
lubię to francuskie ciasto, z którego w kilka minut mozna przygotować takie pyszne rzeczy.
RispondiEliminaWitaj Asieja, o tak - ciasto francuskie ma swoje uroki:)
EliminaCudnie! Ja tez kocham takie rozwiązania, a ciasto francuskie to najlepsze z możliwych wariantów, zawsze dobrze smakuje, wystarczy jakiś pyszny dodatek i gotowe. U mnie kiedyś wylądowały w nim batoniki Pawełki:-)
RispondiEliminaBatoniki Pawelki ?! No prosze - jaka kreatywnosc :) Musialo wyjsc i smacznie i ciekawie.
EliminaIt has been a while since I have enjoyed puff pastry, but it is heavenly in my book. The filling here sure is a delicious combo. How I would love to have a slice of this right now. Enticing post!
RispondiEliminaTina - take a one and enjoy !
Eliminajeju, jak szybko i gustownie. bardzo efektownie. podoba mi się!
RispondiEliminaWitaj Karmel-itka. Ciesze sie,ze Ci sie podoba :) Prawde mowiac myslalam,ze rolada taka bedac niczym skomplikowanym nie wzbudzi zadnego zainteresowania. Dlatego niezmiernie mi milo czytajac Wasze komentarze. Dziekuje !
EliminaWspaniały popis. Uwielbiam ciasto francuskie za jego uniwersalność!
RispondiEliminaPozdrawiam Cię:)
Dziekuje Anno - Mario. To wlasnie - jak wspomnialas - uniwersalnosc tego ciasta powoduje,ze mozna z niego wytworzyc wiele ciekawych potraw. Pozdrawiam serdecznie :)
EliminaEkspresowe i wyśmienite:) Uwielbiam takie przepisy :)
RispondiEliminaJa tez lubie by bylo szybko, prosto a przy tym smacznie ;)
EliminaInteresujący i pyszny pomysł :))
RispondiEliminaDziekuje Majanko !
EliminaThe roll looks so tasty that I wanted to get a piece, Ewa!
RispondiEliminaEva, thanks a lot !
EliminaA można czymś zastąpić ricottę?
RispondiEliminaJasne,ze mozna ! Mozesz uzyc quark lub nawet serek typu Philadelfia.
Elimina