Kuchnia sycylijska bogata jest w potrawy, slodkosci czy tez likiery z wykorzystaniem cytrusow. Jednym z takich "cytrusowych" dan, ktore mam okazje przedstawic jest salatka z pomaranczy.
Salatki z pomaranczy robione sa w kilku wariantach. Dzisiejsza salatka jest dosc nietypowa - zaznaczam. Nietypowa ze wzgledu na polaczenie skladnkow - pomarancza i czosnek. Hm , przyznac musze,ze i ja bylam sceptycznie nastawiona zanim sama nie sprobowalam. Pomyslalam jednak,ze skoro sami Sycylijczycy ja jedza ze smakiem to i ja chyba jakos to przezyje ...... Skosztowalam wiec i .... od tego czasu sama ja robie przez caly sezon pomaranczowy ;)
Skladniki :
Nie podaje tu scislych proporcji, mozna je sobie bowiem regulowac wg indywidualnego gustu.
- 2 pomarancze
- kilka listkow miety
- zabek czosnku
- oliwa z oliwek extravergine
- sòl i pieprzWykonanie :
Pomarancze obrac i rozerwac na czastki.
Czosnek pokroic na plasterki.
Listki miety umyc i porwac na kawalki (jesli listki sa duze).
Wymieszac wszystkie skladniki w miseczce, polac oliwa z oliwek i dodac minimalna ilosc soli i pieprzu (do smaku).Mozna ròwniez dodac troche soku wycisnietego z pomaranczy .Salatke ta serwujemy jako dodatek do ryb lub miesa. Swietnie smakuje tez sama jako osobne danie, jedzona np. z dodatkiem swiezutkiego chleba lub ciabatty maczanej w powstalym soku.
Bardzo słoneczna i zapewne pyszna:)
RispondiEliminaPomarańcze i czosnek...nigdy nie próbowałam takiego zestawienia! Bardzo intrygujące!
RispondiEliminapomarańcze i czosnek.. i mnie intryguje.
RispondiElimina@Majana- o tak,sloneczna !
RispondiElimina@Angie i @Asieja - wiem,zestawienie skladnikow szokuje ;)No còz,mozecie wyprobowac,powiedzmy robiac z polowy pomaranczy i same wòwczas ocenicie czy Wam przypadnie do gustu.
A tak na marginesie to powiem,ze kuchnia sycylijska obfituje w takie "dziwaczne" polaczenia :)