Skladniki na 2 osoby:
- 250 g ryzu Arborio
- 1 mala cebula
- 1 owoc granatu
- 1 l lub odrobine wiecej rosolu lub wywaru warzywnego *
- ewentualnie sol i pieprz do smaku
- 2-3 lyzki parmezanu- kilka lyzek oliwy z oliwek
* Ja do risotta przygotowuje zazwyczaj wywar warzywny (tzw. brodo vegetale). Na litr wody daje 1 marchewke,lodyge selera naciowego, przypalona lekko na gazie cebulke i 2-3 ziarenka ziela angielskiego oraz sol i pieprz do smaku. Po ugotowaniu do risotta dodaje jedynie sam przefiltrowany wywar bez warzyw.
Wykonanie :
Granat przekroic i wyluskac ziarenka. Z wyluskanych i oczyszczonych z blonek ziarenek odlozyc 3-4 lyzki do dekoracji. Z reszty ziarenek wycisnac sok uzywajac np. tluczka do ziemniakow. Sok przefiltrowac przez sitko a pozostala pulpe dodatkowo ugniesc lyzka bezposrednio na sitku by w ten sposob wycisnac resztki soku. Uzyskany sok odkladamy by pozniej dodac go do risotta.
Na patelni rozgrzac oliwe,wrzucic pokrojona drobno cebulke i smazyc az cebula sie zeszkli. Dodac nastepnie ryz i smazyc chwile po czym dodac sok z granatu oraz stopniowo dodawac wywar warzywny.
Risotto gotujemy okolo 20 minut na wolnym ogniu caly czas mieszajac i dodajac wywar.
Gdy ryz bedzie dostatecznie miekki i wchlonie plyny dodac polowe odlozonych ziarenek granatu i parmezan. Jeszcze raz wymieszac po czym podawac ozdobione pozostalymi ziarenkami granatu.
Fajny pomysł na risotto. Takie inne :)
RispondiEliminaPozdrowienia!
Risotto? I cebula? I granat? No dobra, i tak mi się podoba ;-)
RispondiElimina@Arvèn - ja tez nie bylam przekonana co do takiego polaczenia,ale baaaardzo sie zdziwilam po skosztowaniu (na korzysc risotta oczywiscie) :)
RispondiElimina@Majana- polecam!
Pozdrawiam.