on line users

Cerca nel blog

venerdì 11 novembre 2011

RISOTTO ALLA MELAGRANA CZYLI RISOTTO Z GRANATEM

Owoce granatu zazwyczaj spozywamy w bardzo prosty sposob- kroimy i wyskubujemy soczyste ziarenka. Do tej pory nie robilam z niego niczego nadzwyczajnego. Znajoma polecila mi  niedawno risotto z granatem.,ja jednak slyszac,ze w jego sklad wchodzi rowniez cebula bylam dosc sceptycznie nastawiona do tego dania. Raczej obawiam sie takich nietuzinkowych polaczen. Zapewniono mnie jednak,ze risotto jest smaczne i warto sprobowac. No còz - sprobowalam  i ..... nie zaluje ! Smak hmmm...... jak go okreslic? Moze "aksamitny" ?

Skladniki  na 2 osoby:

- 250 g ryzu Arborio
- 1 mala cebula
- 1 owoc granatu
- 1 l lub odrobine wiecej rosolu lub wywaru warzywnego *
- ewentualnie sol i pieprz do smaku
- 2-3 lyzki parmezanu
- kilka lyzek oliwy z oliwek

* Ja do risotta przygotowuje zazwyczaj wywar warzywny (tzw. brodo vegetale). Na litr wody daje 1 marchewke,lodyge selera naciowego, przypalona lekko na gazie cebulke i 2-3 ziarenka ziela angielskiego oraz sol i pieprz do smaku. Po ugotowaniu do risotta dodaje jedynie sam przefiltrowany wywar bez warzyw.

Wykonanie :

Granat przekroic i wyluskac ziarenka. Z wyluskanych i oczyszczonych z blonek ziarenek odlozyc 3-4 lyzki do dekoracji. Z reszty ziarenek wycisnac sok uzywajac np. tluczka do ziemniakow. Sok przefiltrowac przez sitko a pozostala pulpe dodatkowo ugniesc lyzka bezposrednio na sitku by w ten sposob wycisnac resztki soku. Uzyskany sok odkladamy by pozniej dodac go do risotta.
Na patelni rozgrzac oliwe,wrzucic pokrojona drobno cebulke  i smazyc az cebula sie zeszkli. Dodac nastepnie ryz i smazyc chwile po czym dodac sok z granatu oraz stopniowo dodawac wywar warzywny.
Risotto gotujemy okolo 20 minut na wolnym ogniu caly czas mieszajac i dodajac wywar. 
Gdy ryz bedzie dostatecznie miekki i wchlonie plyny  dodac polowe odlozonych ziarenek granatu i parmezan. Jeszcze raz wymieszac po czym podawac ozdobione pozostalymi ziarenkami granatu.





3 commenti:

  1. Fajny pomysł na risotto. Takie inne :)
    Pozdrowienia!

    RispondiElimina
  2. Risotto? I cebula? I granat? No dobra, i tak mi się podoba ;-)

    RispondiElimina
  3. @Arvèn - ja tez nie bylam przekonana co do takiego polaczenia,ale baaaardzo sie zdziwilam po skosztowaniu (na korzysc risotta oczywiscie) :)
    @Majana- polecam!
    Pozdrawiam.

    RispondiElimina