on line users

Cerca nel blog

mercoledì 16 novembre 2011

SZYBKI POCZESTUNEK - STRUDEL Z RICOTTA I GRUSZKAMI

Pomysl na ten strudel powstal kiedy mialam nieoczekiwanego goscia, ktorego chcialam poczestowac czyms wiecej niz tylko filizanka espresso. Dokonalam wiec szybkiego przegladu lodowki i po tym jak zobaczylam,ze spoczywa w niej sobie spokojnie ciasto francuskie - zdecydowalam !
Zrobienie strudla nie zajmie wiecej niz 5 minut,do tego czas oczekiwania az sie upiecze (okolo 20 minut) i mamy pyszny poczestunek.
Nieskomplikowanie i prosto - tak jak lubie :)

Skladniki:

- ciasto francuskie ( u mnie w jednym duzym, prostokatnym placie)
- 250 g ricotty
- 1 jajko
- 2-3 lyzki cukru do smaku
- 1 lub 2 gruszki
- kilka kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady

Wykonanie :

Ricotte mieszamy z jajkiem i cukrem (ja wykonalam ta czynnosc lyzka, bez uzycia miksera).
Gruszki obieramy i kroimy w wieksza kostke.
Na blaszce wylozonej papierem do pieczenia wykladamy plat ciasta francuskiego.
Na ciescie rozsmarowujemy ricotte, na niej ukladamy kawalki gruszek. Calosc posypujemy posiekana czekolada.
 Tak przygotowane ciasto skladamy na pòl, laczac dobrze koncowki.
Pieczemy w temp. 200 ° C przez okolo 20 minut.



3 commenti:

  1. i już od patrzenia ma się ochotę na słodkie:-)

    RispondiElimina
  2. @Asieja- Dziekuje Ci bardzo,choc strudel wyszedl dosc niefotogeniczny. A moze po prostu nie mialam czasu na "stylizacje" bo gosc czekal .... ;)))

    RispondiElimina
  3. jak dla mnie wygląda pysznie! A gruszki i ricotta to już poezja...

    RispondiElimina