on line users

Cerca nel blog

venerdì 18 novembre 2011

PASTA CON RUCOLA E POMODORI FRESCHI CZYLI MAKARON Z RUKOLA I SWIEZYMI POMIDORAMI

Dzisiaj przedstawiam pomysl na bardzo szybkie i "lekkie" danie obiadowe. Glowna role graja tu pomidory i rukola - jak sie okazuje swietne polaczenie.
Pmidory sa uzywane czesto w potrawch kuchni wloskiego poludnia. Jednak z tego co wiem  przedstawione danie pochodzi z Umbrii,choc i na Sycylii czesto gosci na stolach.

Skladniki :

Proporcje na 4 osoby 

- 400 g makaronu ( u mnie sedani)
- 400- 500 g swiezych pomidorow
- peczek rukoli
- 1 zabek czosnku
- oliwa z oliwek
- sol i pieprz

Wykonanie:

Pomidory zalewamy wrzatkiem,zostawiamy na okolo 3- 5 minut po czym obieramy ze skorek.
Obrane pomidory kroimy i przekladamy na patelnie.Dodajemy zgnieciony zabek czosnku i dusimy calosc pod przykryciem.
Gdy pomidory beda miekkie dodajemy sol i pieprz do smaku.
Pod sam koniec gotowania dodajemy oplukana wczesniej rukole, przykrywamy i dusimy jeszcze przez okolo 3-5 minut.
Gotowy sos mieszamy z ugotowanym makaronem,polewamy oliwa z oliwek (okolo 4 lyzki), ponownie mieszamy i serwujemy posypane parmezanem lub pecorino.




4 commenti:

  1. Mniam, znam takie jedzonko, a Umbria jest bliska memu sercu:)

    RispondiElimina
  2. @Asieja- Dzieki :)
    @Majana- wiem,wiem ... ;)))
    @Angie- to prawda,przepyszne a do tego dosc proste
    Pozdrawiam.

    RispondiElimina