Pmidory sa uzywane czesto w potrawch kuchni wloskiego poludnia. Jednak z tego co wiem przedstawione danie pochodzi z Umbrii,choc i na Sycylii czesto gosci na stolach.
Skladniki :
Proporcje na 4 osoby
- 400 g makaronu ( u mnie sedani)
- 400- 500 g swiezych pomidorow
- peczek rukoli
- 1 zabek czosnku
- oliwa z oliwek
- sol i pieprzWykonanie:
Pomidory zalewamy wrzatkiem,zostawiamy na okolo 3- 5 minut po czym obieramy ze skorek.
Obrane pomidory kroimy i przekladamy na patelnie.Dodajemy zgnieciony zabek czosnku i dusimy calosc pod przykryciem.
Gdy pomidory beda miekkie dodajemy sol i pieprz do smaku.
Pod sam koniec gotowania dodajemy oplukana wczesniej rukole, przykrywamy i dusimy jeszcze przez okolo 3-5 minut.
Gotowy sos mieszamy z ugotowanym makaronem,polewamy oliwa z oliwek (okolo 4 lyzki), ponownie mieszamy i serwujemy posypane parmezanem lub pecorino.
pyszny pomysł na makaron!
RispondiEliminaMniam, znam takie jedzonko, a Umbria jest bliska memu sercu:)
RispondiEliminaPrzepyszna klasyka!!!
RispondiElimina@Asieja- Dzieki :)
RispondiElimina@Majana- wiem,wiem ... ;)))
@Angie- to prawda,przepyszne a do tego dosc proste
Pozdrawiam.