Ciasto mialo byc wlasciwie pieczone w wiekszej blaszce i jak przewidywal tytul (Aprikosen -Schoko- Schnitten) miala to byc krajanka. Ja uzylam mniejszej foremki i wyszlo mi wyzsze ale za to pulchne a i tak pyszne ciasto :)
Przepis pochodzi z "przerabianej" ostatnio przeze mnie ksiazki : "Backen suess und herzhaft".
Skladniki :
- 125 g masla
- 175 g bialej czekolady
- 4 jajka
- 125 g cukru
- 200 g maki pszennej
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g suszonych moreli (mozna dac wiecej)
Wykonanie :
Maslo stopic w rondelku wraz z biala czekolada- (czesto mieszac i uwazac by sie nie przypalilo).
Gdy skladniki sie polacza odstawic by troche ostyglo.
Nastepnie dodac cukier i wbijac po kolei jajka ciagle mieszajac. Ja caly czas mieszalam drewniana lyzka nie wyciagajac nawet miksera.
Na koniec do masy dodac przesiana make wymieszana z proszkiem do pieczenia,szczypte soli i pokrojone drobno morele.
Jeszcze raz dobrze wszystko wymieszac i przelozyc mase do formy o wymiarach 23 cm x 23 cm (ja pieklam w formie 20x20 cm).
Piec w temp. 180 ° C przez 25-30 minut.
Gdy widzę w przepisie białą czekoladę, to piszę się na to w ciemno :-) Pozdrawiam M.
RispondiEliminaBardzo ładne i smakowite to ciacho. Myslę,ze morela i biała czekolada stanowi fajne połączenie smakowe.
RispondiEliminaPozdrawiam Cię:)
@Manoria - o ! to koniecznie sprobuj i tego ciasta :)
RispondiElimina@ Majanko - dziekuje slicznie,ciesze sie ze Ci sie spodobalo :)
Pozdrawiam Was :)
Przepysznie wygląda! I te morelki...musi byc rewelacyjne!
RispondiElimina