on line users

Cerca nel blog

martedì 15 novembre 2011

BISCOTTI SPEZIATI ALLA ZUCCA CZYLI CIASTECZKA KORZENNE Z DYNIA

Tym razem zrobilam przepyszne ciasteczka z dodatkiem puree z dyni i przyprawami korzennymi,ktore nadaja ciasteczkom charakteru. Przyprawy to nie wszystko- sa jeszcze bakalie ! Calosc tworzy naprawde smaczna kompozycje- szczerze polecam!
Przepis znaleziony w pewnej wloskiej gazetce,ktorej tytulu juz niestety nie pamietam ;)

Skladniki :

- 125 g masla
- 350 g maki pszennej
- 150 g cukru brazowego
- 150 g puree z dyni
- 1 jajko
- 2 lyzeczki cynamonu
- 1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii (mozna pominac)
- 1/2 lyzeczki startej galki muszkatalowej
- szczypta imbiru w proszku
- 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 1 lyzeczka sody
- 75 g orzechow wloskich
- 150g rodzynek

Wykonanie :

Do miski wkladamy zimne maslo i make. Siekamy maslo z maka-wyrabiajac ciasto tak jak na kruche ciasteczka.
Gdy maslo z maka sie polacza dodajemy puree z dyni, jajko, cukier, przyprawy,ekstrakt oraz proszek do pieczenia i sode.
Wyrabiamy ciasto laczac dobrze wszystkie skladniki. Na koniec dodajemy rodzynki i posiekane drobno orzechy.
Ponownie dobrze wszystko laczymy i tak wyrobione ciasto wkladamy do lodowki na minimum 30 minut.

Po uplywie tego czasy wyciagamy ciasto z lodowki i "urywajac" kawalki ciasta formujemy kulki wielkosci mniej wiecej orzecha wloskiego. Kulki kladziemy bezposrednio na blaszke wylozona papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasteczka dociskamy lekko dlonia lub lyzka.
Ciasto jest dosc klejace i luzne dlatego tez dobrze jest posmarowac dlonie olejem by ciasto zbytnio nie przywieralo do rak. Mozna tez zamiast dlonmi posluzyc sie dwoma lyzkami i nimi wykladac ciasto bezposrednio na blaszke.
Ciasteczka pieczemy w temp. 180 ° C  przez 15-20 minut.
Ciasteczka nie sa zbyt ksztaltne ale ich smak wynagradza wszelkie  "niedomagania" wizualne i estetyczne :)




3 commenti:

  1. Super pomysł takie ciacha! A z bakaliami muszą być przepyszne!

    RispondiElimina
  2. Wspaniałe ciastka! Mniam, lubię bakaliowe :)

    RispondiElimina
  3. @Angie i Majana - o tak,dodatek bakalii sprawia,ze nie mozna sie od nich oderwac ;)
    Pozdrawiam.

    RispondiElimina