Spaghetti ca' muddica jest tradycyjnym daniem sycylijskim, nalezacym do tzw "cucina povera" czyli ubogiej kuchni i wywodzacym sie z odleglych czasow, kiedy to mieso bardzo rzadko goscilo na stole. Spozywano za to duza ilosc warzyw, ryb i owocow morza, na czym zreszta sami mieszkancy wyspy zle nie wyszli. Do dzis przeciez diete srodziemnomorska uwaza sie za jedna z najzdrowszych.
Danie to jest czyms w rodzaju ulepszonej wersji spaghetti con aglio e olio czyli spaghetti z czosnkiem i oliwa. Istnieja jednak jego rozne wersje. Wersja, ktora ja przedstawie jest jedna z najprostszych. Istnieje np. "ca' muddica atturrata" z dodatkiem sardeli i swiezych pomidorow, "c'anciova e ca' muddica" z dodatkiem filecikow anchois a takze wersja z dodatkiem orzeszkow pini i rodzynek.
I to tyle tytulem wstepu, zapraszam na spaghetti !
Skladniki:
Proporcje na 4 osoby
- 400 g spaghetti
- 4-5 lyzek bulki tartej
- 2 zabki czosnku
- kilka lyzek oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- sòl
Wykonanie:
Danie to a wlasciwie sama okraske do makaronu przygotowuje sie bardzo szybko. Mozna zatem rozpoczac przygotowanie kilka minut przed koncem gotowania makaronu.
Na suchej patelni przyrumienic lekko bulke tarta. Przelozyc do miseczki i odstawic.
Natke pietruszki posiekac.
Na tej samej patelni rozgrzac oliwe i dodac rozgnieciony dlonia zabek czosnku ( w ten sposob lepiej aromatyzuje sie oliwa).
Ugotowane spaghetti przelozyc szybko na patelnie ,dodac przyrumieniona bulke tarta i posiekana natke. Wszystko dobrze wymieszac i od razu serwowac. Ja, moje spaghetti posypalam dodatkowo platkami peperoncino.
.W razie gdyby danie wyszlo zbyt "suche" mozna dodatkowo polac jeszcze oliwa z oliwek.
Ciekawie wygląda.
RispondiEliminaMniam, jakie pyszności Alizeo !:)
RispondiEliminaTo jedyny rodzaj makaronu, którego nie kocham całą sobą więc ja poprosze tak pieknie podany, ale bez bułki tartej;)
RispondiEliminapozdrawiam goraco
@Haniu- Kasiu - dziekuje,
RispondiElimina@Majana - to dosc prosta strawa ale o "wiekowej" tradycji ;)
@Angie - OK, nastepnym razem bedzie wersja aglio e olio ;)
Pozdrawiam.