Skladniki :
- 200 g masla
- 150 g cukru
- 270 g maki pszennej
- 100 g zmielonych orzechow laskowych
- 4 jaja
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 4 lyzki swiezo zaparzonego espresso (lub zwyklej kawy)
- szczypta soli
- 2 gruszkiWykonanie:
Orzechy laskowe uprazyc na patelni (bez tluszczu).
Maslo (ja wczesniej roztopilam) wraz z cukrem i szczypta soli zmiksowac na gladki krem. Dodawac kolejno po jednym jajku ciagle miksujac.
Make proszek do pieczenia i orzechy wymieszac i stopniowo dodawac do masy ucierajac. Na samym koncu dodac espresso .
Gruszki obrac i pokroic w wieksza kostke (lub wg uznania).
Czekolade posiekac i wraz z pokrojonymi gruszkami wmieszac do ciasta.
Ciasto przelozyc do keksowki wylozonej papierem do pieczenia o dlugosci 35 cm. Piec przez 45-55 minut w temp. 180 ° C.
Lubie takie wilgotne ciasta, a z takim składnikami to Twoje musi być przepyszne!
RispondiEliminaSuper ! Lubię wilgotne ciasa, a jak z kawą to ma u mnie dodatkowy plus :)
RispondiEliminaO tak - ciasto jest pyszne !
RispondiEliminaJa tez jestem kawoholiczka ;)