on line users

Cerca nel blog

mercoledì 30 novembre 2011

CASARECCE CON SPECK E PATATE CZYLI PASTA Z BOCZKIEM I ZIEMNIAKAMI

Dzisiaj przedstawiam po raz kolejny szybkie i nieskomplikowane danie obiadowe kuchni wloskiej.
Nie jestem pewna co do rodowodu tego dania, ale wiem jedno - choc ubogie w skladniki jest apetyczne oraz bardzo aromatyczne i z pewnoscia znajdzie ono swoich fanow :)



Skladniki :

Proporcje na 4 osoby

- 400 g casarecce (moga byc tez penne)
- 200 g boczku wedzonego lub surowego
- 4 srednie ziemniaki
- 2 zabki czosnku
- 3-4 lyzki oliwy z oliwek
- sòl i pieprz
- 2 male lub 1 duza galazka swiezego rozmarynu (pieknie aromatyzuje potrawe)
- pecorino lub parmezan do posypania

Wykonanie :

Ziemniaki obrac i pokroic na cienkie plasterki.
Boczek pokroic w kostke.
Na patelni rozgrzac oliwe po czym wrzucic lekko przygniecione dlonia zabki czosnku (lepiej sie wtedy aromatyzuje oliwa). Gdy czosnek sie lekko przyrumieni dodajemy boczek i ziemniaki. Smazymy przez jakis czas bez przykrycia - okolo 5 minut po czym na ziemniaki wykladamy galazki rozmarynu, przykrywamy patelnie i dusimy.
Dodac sòl i pieprz do smaku.
Od czasu do czasu mieszac i w razie potrzeby podlewac niewielka iloscia wody tak by danie sie nie przypalilo.
Gdy ziemniaki beda miekkie danie jest juz gotowe.Usuwamy czosnek (no chyba,ze ktos lubi ,ja ze wzgledu na dzieci usuwam) oraz rozmaryn.
Tak przygotowana okraske laczymy z ugotowanym makaronem i serwujemy posypane pecorino lub parmezanem.
Ja uzylam pecorino stagionato poniewaz swietnie sie komponuje smakowo z tego typu daniem.




lunedì 28 novembre 2011

CHLEBEK BANANOWY Z NUTA POMARANCZOWA

Dzisiaj goraco polecam przepyszny chlebek bananowy. Dodatek skòrki pomaranczowej i soku pomaranczowego oraz orzechow i zurawiny czyni go jeszce bardziej "atrakcyjnym".
Chlebek zrobiony jest z dodatkiem maki razowej oraz cukru brazowego .
Konieczny do wypròbowania !

Skladniki :

100 g maki pszennej
- 75 g maki razowej
- 150 g cukru brazowego
- 2 banany
- 90 g  kandyzowanej skòrki pomaranczowej
- 6 lyzek swiezo wycisnietego soku z pomaranczy
- 50 g suszonej zurawiny
- 3 lyzki mieszanki orzechòw ( ja dalam orzechy laskowe i wloskie)
- 2 jajka
- 150 ml oleju slonecznikowego
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia


Wykonanie :

Banany rozgniesc widelcem.
Make przesiac wraz z proszkiem do pieczenia do miseczki.
Dodac cukier, banany, zurawine, skòrke pomaranczowa oraz orzechy. Wymieszac.
Nastepnie dodac rozbeltane jajka, sok z pomaranczy oraz olej. Wszystko krotko zmiksowac , tylko do polaczenia sie skladnikow.
Przelozyc do keksowki  o dlugosci 35 cm ,wylozonej papierem do pieczenia i piec 1 godzine w temp. 180 ° C.





sabato 26 novembre 2011

SYCYLIJSKA SALATKA Z POMARANCZY

Sezon na pomarancze,klementynki i cytryny juz sie rozpoczal na dobre !
Kuchnia sycylijska bogata jest w potrawy, slodkosci czy tez  likiery z wykorzystaniem cytrusow. Jednym z takich "cytrusowych" dan, ktore  mam okazje przedstawic jest salatka z pomaranczy.
Salatki z pomaranczy robione sa w kilku wariantach.  Dzisiejsza salatka  jest  dosc nietypowa - zaznaczam. Nietypowa ze wzgledu na polaczenie skladnkow - pomarancza i czosnek. Hm , przyznac musze,ze i ja bylam sceptycznie nastawiona zanim sama nie sprobowalam. Pomyslalam jednak,ze skoro sami Sycylijczycy ja jedza ze smakiem to i ja chyba jakos to przezyje ......  Skosztowalam wiec i .... od tego czasu sama ja robie przez caly sezon pomaranczowy ;)


Skladniki :

Nie podaje tu scislych proporcji, mozna je sobie bowiem regulowac wg indywidualnego gustu.

- 2 pomarancze
- kilka listkow miety
- zabek czosnku
- oliwa z oliwek extravergine
- sòl i pieprz

Wykonanie :

Pomarancze obrac i rozerwac na czastki.
Czosnek pokroic na plasterki.
Listki miety umyc i porwac na kawalki (jesli listki sa duze).
Wymieszac wszystkie skladniki w miseczce, polac oliwa z oliwek i dodac minimalna ilosc soli i pieprzu (do smaku).Mozna ròwniez dodac troche soku wycisnietego z pomaranczy .

Salatke ta serwujemy jako dodatek do ryb lub miesa. Swietnie smakuje tez sama jako osobne danie, jedzona np. z dodatkiem swiezutkiego chleba lub ciabatty maczanej w powstalym soku.




giovedì 24 novembre 2011

SPAGHETTI CA' MUDDICA - TRADYCYJNE DANIE SYCYLIJSKIE

Zwrot " ca' muddica" zapewne niewiele mowi nawet osobom znajacym jezyk wloski. W dialekcie sycylijskim znaczy on tyle co "con mollica" (j. wloski) czyli " z bulka tarta".
Spaghetti ca' muddica jest tradycyjnym daniem sycylijskim, nalezacym do tzw "cucina povera" czyli ubogiej kuchni i wywodzacym sie z odleglych czasow, kiedy to mieso bardzo rzadko goscilo na stole. Spozywano za to duza ilosc warzyw, ryb i owocow morza, na czym zreszta sami mieszkancy wyspy zle nie wyszli. Do dzis przeciez diete srodziemnomorska uwaza sie za jedna z najzdrowszych.
Danie to jest czyms w rodzaju ulepszonej wersji spaghetti con aglio e olio czyli spaghetti z czosnkiem i oliwa. Istnieja jednak jego rozne wersje. Wersja, ktora ja przedstawie jest jedna z najprostszych.  Istnieje np. "ca' muddica atturrata" z dodatkiem sardeli i swiezych pomidorow, "c'anciova e ca' muddica" z dodatkiem filecikow anchois a takze wersja z dodatkiem orzeszkow pini i rodzynek.
I to tyle tytulem wstepu, zapraszam na  spaghetti !


Skladniki:
Proporcje na 4 osoby

- 400 g spaghetti
- 4-5 lyzek bulki tartej
- 2 zabki czosnku
- kilka lyzek oliwy z oliwek
- natka pietruszki
- sòl

Wykonanie:

Danie to a wlasciwie sama okraske do makaronu przygotowuje sie bardzo szybko. Mozna zatem rozpoczac przygotowanie kilka minut przed koncem gotowania makaronu.
Na suchej patelni przyrumienic lekko bulke tarta. Przelozyc do miseczki i odstawic.
Natke pietruszki posiekac.
Na tej samej patelni rozgrzac oliwe i dodac rozgnieciony dlonia zabek czosnku ( w ten sposob lepiej aromatyzuje sie oliwa).
Ugotowane spaghetti przelozyc szybko na patelnie ,dodac przyrumieniona bulke tarta i posiekana natke. Wszystko dobrze wymieszac i od razu serwowac. Ja, moje spaghetti  posypalam dodatkowo platkami peperoncino.
.W razie gdyby danie wyszlo zbyt "suche" mozna dodatkowo polac jeszcze oliwa z oliwek.




CIASTO Z BIALA CZEKOLADA I MORELAMI

Po ostatnim delektowaniu sie mega czekoladowym ciastem kolejne ciasto czekoladowe,lecz tym razem z biala czekolada. Ciasto jest pyszne,biala czekolada dosc wyczuwalna w smaku a dodatek suszonych moreli  "uszlachetnia" calosc.
Ciasto mialo byc wlasciwie pieczone w wiekszej blaszce i jak przewidywal tytul (Aprikosen -Schoko- Schnitten) miala to byc krajanka. Ja uzylam mniejszej foremki i wyszlo mi wyzsze ale za to pulchne a i tak pyszne ciasto :)
Przepis pochodzi z "przerabianej" ostatnio przeze mnie ksiazki : "Backen suess und herzhaft".

Skladniki :

- 125 g masla
- 175 g bialej czekolady
- 4 jajka
- 125 g cukru
- 200 g maki pszennej
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g suszonych moreli  (mozna dac wiecej)

Wykonanie :

Maslo stopic w rondelku wraz z biala czekolada- (czesto mieszac i uwazac by sie nie przypalilo).
Gdy skladniki sie polacza odstawic by troche ostyglo.
Nastepnie dodac cukier i wbijac po kolei jajka ciagle mieszajac. Ja caly czas mieszalam drewniana lyzka nie wyciagajac nawet miksera.
Na koniec do masy dodac przesiana make wymieszana z proszkiem do pieczenia,szczypte soli i pokrojone drobno morele.
Jeszcze raz dobrze wszystko wymieszac i przelozyc mase do formy o wymiarach 23 cm x 23 cm (ja pieklam w formie 20x20 cm).
Piec w temp. 180 ° C przez 25-30 minut.



lunedì 21 novembre 2011

MEGA CZEKOLADOWE CIASTO Z MIGDALAMI

Dzisiaj cos dla milosnikow czekolady - pyszne baaaardzo czekoladowe ciasto z dodatkiem migdalow. Juz jednym kawalkiem mozna zaspokoic apetyt na cos slodkiego,czekoladowego. No chyba,ze mamy do czynienia z "rasowym" lasuchem ;)
Przepis pochodzi z ksiazki : "Backen suess und herzhaft" .

Skladniki :

- 175 g masla
- 225 g gorzkiej czekolady
- 3 lyzki wody
- 150 g brazowego cukru
- 25 g zmielonych migdalow
- 100 g platkòw migdalowych
- 3 lyzki maki pszennej
- szczypta proszku do pieczenia
- 5 jajek (osobno zòltka i osobno bialka)

Wykonanie :

Piekarnik nagrzac do 180 ° C.
Oddzielic bialka od zòltek.
Bialka ubic ze szcypta soli na sztywna piane.
Czekolade polamac na kawalki,przeniesc do garnka z grubym dnem, dodac 3 lyzki wody i rozpuscic na wolnym ogniu czesto mieszajac ( ja czynnosc ta wykonalam na patelni ceramicznej).
Dodac cukier i maslo nadal mieszajac calosc az  do rozpuszczenia skladnikow
 Garnek (patelnie) zdjac z ognia, przelozyc np. na drewniana deske po czym do cieplej jeszcze masy dodac migdaly (obydwa rodzaje),szczypte proszku do pieczenia i make.
Nastepnie dodawac po jednym zòltku  ciagle mieszajac .
Na samym koncu wmieszac do czekoladowej masy ubite wczesniej bialka.
Ciasto przelozyc do okraglej formy o srednicy 24 cm wylozonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym wczesniej piekarniku przez 40 minut.

Gotowe ciasto mozna posypac cukrem pudrem lub polac polewa czekoladowa  (co tez i ja zrobilam) by zwiekszyc zawartosc czekolady w ciescie oraz ilosc kalorii ;)))

Na polewe :

- 50 g gorzkiej czekolady
- kilka lyzek smietanki lub mleka






domenica 20 novembre 2011

COTOLETTE DI POLLO CZYLI KOTLETY Z PIERSI KURCZAKA W PYSZNEJ PANIERCE

Czy mozna urozmaicic zwyklego kotleta z piersi kurczaka? Tak, jak najbardziej. Zamiast klasycznej panierki z jajka i bulki tartej mozna przygotowac dosc ciekawa,ziolowo-serowa niemal panierke. Kotlety tak przygotowane sa smaczne, chetnie siegaja po nie tez dzieci. Polecam!

Skladniki:

- 4-5 pokrojonych juz plastrow piersi kurczaka
- 3 lyzki parmezanu
- 3 lyzki bulki tartej
- mala galazka swiezego rozmarynu
- mleko (okolo szklanki)
- sòl

Wykonanie :

Mieso przeniesc do wysokiego nczynia (miseczki lub brytfanki),zalac mlekiem i zostawic na minimum 10 minut .
Z galazki rozmaryny wyrwac listki (igielki) i bardzo drobno posiekac nozem.
Po uplywie przewidzianego czasu wyjac mieso z "marynaty" mlecznej bez osuszania, opròszyc sola i przelozyc na talerz. 
W miedzyczasie przygotowac panierke z mieszanki bulki tartej i parmezanu dodajac ròwniez posiekany rozmaryn.
Panierowac kotlety w przygotowanej mieszance i smazyc. Podawac wg uznania tj. z ziemniakami,frytkami lub suròwkami.




venerdì 18 novembre 2011

PASTA CON RUCOLA E POMODORI FRESCHI CZYLI MAKARON Z RUKOLA I SWIEZYMI POMIDORAMI

Dzisiaj przedstawiam pomysl na bardzo szybkie i "lekkie" danie obiadowe. Glowna role graja tu pomidory i rukola - jak sie okazuje swietne polaczenie.
Pmidory sa uzywane czesto w potrawch kuchni wloskiego poludnia. Jednak z tego co wiem  przedstawione danie pochodzi z Umbrii,choc i na Sycylii czesto gosci na stolach.

Skladniki :

Proporcje na 4 osoby 

- 400 g makaronu ( u mnie sedani)
- 400- 500 g swiezych pomidorow
- peczek rukoli
- 1 zabek czosnku
- oliwa z oliwek
- sol i pieprz

Wykonanie:

Pomidory zalewamy wrzatkiem,zostawiamy na okolo 3- 5 minut po czym obieramy ze skorek.
Obrane pomidory kroimy i przekladamy na patelnie.Dodajemy zgnieciony zabek czosnku i dusimy calosc pod przykryciem.
Gdy pomidory beda miekkie dodajemy sol i pieprz do smaku.
Pod sam koniec gotowania dodajemy oplukana wczesniej rukole, przykrywamy i dusimy jeszcze przez okolo 3-5 minut.
Gotowy sos mieszamy z ugotowanym makaronem,polewamy oliwa z oliwek (okolo 4 lyzki), ponownie mieszamy i serwujemy posypane parmezanem lub pecorino.




mercoledì 16 novembre 2011

SZYBKI POCZESTUNEK - STRUDEL Z RICOTTA I GRUSZKAMI

Pomysl na ten strudel powstal kiedy mialam nieoczekiwanego goscia, ktorego chcialam poczestowac czyms wiecej niz tylko filizanka espresso. Dokonalam wiec szybkiego przegladu lodowki i po tym jak zobaczylam,ze spoczywa w niej sobie spokojnie ciasto francuskie - zdecydowalam !
Zrobienie strudla nie zajmie wiecej niz 5 minut,do tego czas oczekiwania az sie upiecze (okolo 20 minut) i mamy pyszny poczestunek.
Nieskomplikowanie i prosto - tak jak lubie :)

Skladniki:

- ciasto francuskie ( u mnie w jednym duzym, prostokatnym placie)
- 250 g ricotty
- 1 jajko
- 2-3 lyzki cukru do smaku
- 1 lub 2 gruszki
- kilka kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady

Wykonanie :

Ricotte mieszamy z jajkiem i cukrem (ja wykonalam ta czynnosc lyzka, bez uzycia miksera).
Gruszki obieramy i kroimy w wieksza kostke.
Na blaszce wylozonej papierem do pieczenia wykladamy plat ciasta francuskiego.
Na ciescie rozsmarowujemy ricotte, na niej ukladamy kawalki gruszek. Calosc posypujemy posiekana czekolada.
 Tak przygotowane ciasto skladamy na pòl, laczac dobrze koncowki.
Pieczemy w temp. 200 ° C przez okolo 20 minut.



martedì 15 novembre 2011

BISCOTTI SPEZIATI ALLA ZUCCA CZYLI CIASTECZKA KORZENNE Z DYNIA

Tym razem zrobilam przepyszne ciasteczka z dodatkiem puree z dyni i przyprawami korzennymi,ktore nadaja ciasteczkom charakteru. Przyprawy to nie wszystko- sa jeszcze bakalie ! Calosc tworzy naprawde smaczna kompozycje- szczerze polecam!
Przepis znaleziony w pewnej wloskiej gazetce,ktorej tytulu juz niestety nie pamietam ;)

Skladniki :

- 125 g masla
- 350 g maki pszennej
- 150 g cukru brazowego
- 150 g puree z dyni
- 1 jajko
- 2 lyzeczki cynamonu
- 1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii (mozna pominac)
- 1/2 lyzeczki startej galki muszkatalowej
- szczypta imbiru w proszku
- 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 1 lyzeczka sody
- 75 g orzechow wloskich
- 150g rodzynek

Wykonanie :

Do miski wkladamy zimne maslo i make. Siekamy maslo z maka-wyrabiajac ciasto tak jak na kruche ciasteczka.
Gdy maslo z maka sie polacza dodajemy puree z dyni, jajko, cukier, przyprawy,ekstrakt oraz proszek do pieczenia i sode.
Wyrabiamy ciasto laczac dobrze wszystkie skladniki. Na koniec dodajemy rodzynki i posiekane drobno orzechy.
Ponownie dobrze wszystko laczymy i tak wyrobione ciasto wkladamy do lodowki na minimum 30 minut.

Po uplywie tego czasy wyciagamy ciasto z lodowki i "urywajac" kawalki ciasta formujemy kulki wielkosci mniej wiecej orzecha wloskiego. Kulki kladziemy bezposrednio na blaszke wylozona papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasteczka dociskamy lekko dlonia lub lyzka.
Ciasto jest dosc klejace i luzne dlatego tez dobrze jest posmarowac dlonie olejem by ciasto zbytnio nie przywieralo do rak. Mozna tez zamiast dlonmi posluzyc sie dwoma lyzkami i nimi wykladac ciasto bezposrednio na blaszke.
Ciasteczka pieczemy w temp. 180 ° C  przez 15-20 minut.
Ciasteczka nie sa zbyt ksztaltne ale ich smak wynagradza wszelkie  "niedomagania" wizualne i estetyczne :)




venerdì 11 novembre 2011

RISOTTO ALLA MELAGRANA CZYLI RISOTTO Z GRANATEM

Owoce granatu zazwyczaj spozywamy w bardzo prosty sposob- kroimy i wyskubujemy soczyste ziarenka. Do tej pory nie robilam z niego niczego nadzwyczajnego. Znajoma polecila mi  niedawno risotto z granatem.,ja jednak slyszac,ze w jego sklad wchodzi rowniez cebula bylam dosc sceptycznie nastawiona do tego dania. Raczej obawiam sie takich nietuzinkowych polaczen. Zapewniono mnie jednak,ze risotto jest smaczne i warto sprobowac. No còz - sprobowalam  i ..... nie zaluje ! Smak hmmm...... jak go okreslic? Moze "aksamitny" ?

Skladniki  na 2 osoby:

- 250 g ryzu Arborio
- 1 mala cebula
- 1 owoc granatu
- 1 l lub odrobine wiecej rosolu lub wywaru warzywnego *
- ewentualnie sol i pieprz do smaku
- 2-3 lyzki parmezanu
- kilka lyzek oliwy z oliwek

* Ja do risotta przygotowuje zazwyczaj wywar warzywny (tzw. brodo vegetale). Na litr wody daje 1 marchewke,lodyge selera naciowego, przypalona lekko na gazie cebulke i 2-3 ziarenka ziela angielskiego oraz sol i pieprz do smaku. Po ugotowaniu do risotta dodaje jedynie sam przefiltrowany wywar bez warzyw.

Wykonanie :

Granat przekroic i wyluskac ziarenka. Z wyluskanych i oczyszczonych z blonek ziarenek odlozyc 3-4 lyzki do dekoracji. Z reszty ziarenek wycisnac sok uzywajac np. tluczka do ziemniakow. Sok przefiltrowac przez sitko a pozostala pulpe dodatkowo ugniesc lyzka bezposrednio na sitku by w ten sposob wycisnac resztki soku. Uzyskany sok odkladamy by pozniej dodac go do risotta.
Na patelni rozgrzac oliwe,wrzucic pokrojona drobno cebulke  i smazyc az cebula sie zeszkli. Dodac nastepnie ryz i smazyc chwile po czym dodac sok z granatu oraz stopniowo dodawac wywar warzywny.
Risotto gotujemy okolo 20 minut na wolnym ogniu caly czas mieszajac i dodajac wywar. 
Gdy ryz bedzie dostatecznie miekki i wchlonie plyny  dodac polowe odlozonych ziarenek granatu i parmezan. Jeszcze raz wymieszac po czym podawac ozdobione pozostalymi ziarenkami granatu.





giovedì 10 novembre 2011

KONFITURA "AMARETTO" Z DYNI

Dynia jest bardzo uniwersalna - mozna z niej wyczarowywac zarowno dania  "wytrawne" jak i "slodkie". Od  antipasti poczawszy a na deserze skonczywszy. Zaprezentowalam juz dynie na slodko w pierogach i ciescie oraz w placuszkach. Zaprezentuje zapewne tez jako antipasto . Pòki co przedstawiam dynie zamnknieta w sloiczku w postaci konfitury. Konfitura dosc ciekawa smakowo bo z dodatkiem ciasteczek amaretti i likieru Amaretto.
Nam smakowala, co wiecej -bede ja zapewne uzywac jako dodatek do wypiekow :)
Przepis lekko zmodyfikowany przeze mnie pochodzi z ksiazki : "Marmellate,conserve e gelatine".

Skladniki :

Skladniki podaje na 1 kg dyni obranej ze skorupy i oczyszczonej.

- 1 kg dyni (obranej)
- 40 g ciasteczek amaretti
- 200 g cukru
- szczypta startej galki muszkatalowej
- 3 lyzki likieru Amaretto
- skorka starta z jednej cytryny


Wykonanie :

Dynie pokroic na mniejsze kawalki,zasypac cukrem i wstawic na cala noc do lodowki w np. szklanym naczyniu.
Nastepnego dnia wyciagnac i przelozyc do garnka/patelni,na ktorym bedziemy smazyc konfiture. (Ja czynnosc ta wykonalam na patelni ceramicznej) .
Podczas "lezakowania" w lodowce wytworzy sie sok,ktorego nie nalezy wylewac!
Do dyni dodajemy skorke z cytryny, szczypte galki muszkatalowej i smazymy na malym ogniu. Sok,ktory sie wczesniej wytworzyl zacznie sie powoli wchlaniac. Konfiture smazymy ciagle mieszajac.
Gdy dynia uzyska juz pozadana konsystencje dodajemy do niej pokruszone amaretti oraz likier Amaretto. Chwile jeszcze smazymy i przekladamy konfiture do wczesniej przygotowanych sloiczkow. Odwracamy do gory dnem i zostawiamy do ostygniecia. Mozna dodatkowo zapasteryzowac.



KEKS GRUSZKOWY "MOCCA"

Jesien juz w pelni a keks ,ktory dzisiaj przedstawie jest idealny na chlodne jesienne dni. Wszystkie skladniki rowniez sa jak najbardziej sezonowe. Zapraszam !

Skladniki :

- 200 g masla
- 150 g cukru
- 270 g maki pszennej
- 100 g zmielonych orzechow laskowych
- 4 jaja
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 50 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 4 lyzki swiezo zaparzonego espresso (lub zwyklej kawy)
- szczypta soli
- 2 gruszki


Wykonanie:


Orzechy laskowe uprazyc na patelni (bez tluszczu).
Maslo (ja wczesniej roztopilam) wraz z cukrem i szczypta soli zmiksowac na gladki krem. Dodawac kolejno po jednym jajku ciagle miksujac.
Make proszek do pieczenia i orzechy wymieszac i stopniowo dodawac do masy ucierajac. Na samym koncu dodac espresso .
Gruszki obrac i pokroic w wieksza kostke (lub wg uznania).
Czekolade posiekac i wraz z pokrojonymi gruszkami wmieszac do ciasta.
Ciasto przelozyc do keksowki wylozonej papierem do pieczenia o dlugosci 35 cm. Piec przez 45-55 minut w temp. 180 ° C.