on line users

Cerca nel blog

sabato 1 ottobre 2011

MERINGATA ALLE FRAGOLE CZYLI BEZA Z TRUSKAWKAMI

O bezach nie musze pisac-napisano juz chyba wszystko. Kazdy chyba zna ich smak,ich slodycz.....
Moja beza nie jest okragla.Pieczona jest na  kwadratowej blaszce, oblozona bita smietana,przyozdobiona swiezymi truskawkami i podana z salsa (sosem) ze zmiksowanych truskawek.
Zapraszam na "meringata" !

Skladniki :

- 4 bialka
- 200 g cukru
- 2 lyzki soku z cytryny
- 2 lyzeczki  maki kukurydzianej (Maizena) lub maki ziemniaczanej
- okolo 300-400 g truskawek
- 400 ml smietany kremowki ( + jedna lyzeczka cukru)

Wykonanie :

Bialka ubic dodajac cukier stopniowo- po lyzce.Nastepnie dodac sok z cytryny i make. Miksowac do uzyskania blyszczacej,miekkiej masy.
Mase bialkowa wylac do kwadratowej formy wylozonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x 20 cm. Dla ulatwienia,by papier sie nie slizgal smarujemy forme olejem roslinnym po czym wyscielamy ja papierem.
Piec w temp 160 ° C przez  45 min.
Po upieczeniu wyciagnac beze  z piekarnika i pozostawic do ostygniecia na przynajmnej 2 godziny.
Po tym czasie ubijamy schlodzona kremowke  z cukrem (ilosc cukru mozna dodac wg upodobania).
Na beze wykladamy ubita smietane,wyrownujemy szerokim nozem powierzchnie i przybieramy truskawkami.
Podajemy z salsa di fragole  tj. truskawkami zmiksowanymi blenderem wraz z cukrem i sokiem z cytryny.




4 commenti: