Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z magazynu "Grazia".
Skladniki :
- 50 g zmielonych pistacji (niesolonych)
- 75 g zmielonych migdalow
- 1/3 lyzeczki zmielonego kardamonu
- 90 g kaszki manny (semolino)
- 100 g masla
- 110 g cukru
- 2 jajka
- 5 lyzek mleka
Wykonanie :
Maslo rozpuscic,przestygniete zmiksowac z cukrem. Dodac jajka i mleko - ponownie dobrze zmiksowac.
Skladniki suche tj. pistacje,migdaly, kardamon i semolino wymieszac razem. Polaczyc nastepnie ze zmiksowana wczesniej masa.
Przelac powstala mase do foremek na babeczki- u mnie foremki silikonowe. Piec w temp. 180 ° C przez okolo 30-35 minut (sprawdzac patyczkiem).
Zamiast formy do babeczek mozna uzyc formy okraglej do ciasta o sr. 20 cm lub malej kwadratowej (20x20cm).
Śliczne te babeczki:))
RispondiEliminaPozdrowienia:)