on line users

Cerca nel blog

venerdì 14 ottobre 2011

TORTINE DI SEMOLINO AI PISTACCHI CZYLI BABECZKI Z MANNY Z PISTACJAMI

 Przedstawiam Wam przepis na pyszniutkie babeczki o bardzo oryginalnym smaku. Kasza manna i pistacje to nie jedyne skladniki tych malych slodkosci. Przyslowiowa kropke nad "i" stawia tu dodatek migdalow i zmielonego kardamonu. Calosc- jak dla nas- niepowtarzalna !
Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z magazynu "Grazia".

Skladniki :

- 50 g zmielonych pistacji (niesolonych)
- 75 g zmielonych migdalow
- 1/3 lyzeczki zmielonego kardamonu
- 90 g kaszki manny (semolino)
- 100 g masla
- 110 g cukru
- 2 jajka
- 5 lyzek mleka

Wykonanie :

Maslo rozpuscic,przestygniete zmiksowac z cukrem. Dodac jajka i mleko - ponownie dobrze zmiksowac.
Skladniki suche tj. pistacje,migdaly, kardamon i semolino wymieszac razem. Polaczyc nastepnie ze zmiksowana wczesniej masa.
Przelac powstala mase do foremek na babeczki- u mnie foremki silikonowe. Piec w temp. 180 ° C przez okolo 30-35 minut (sprawdzac patyczkiem).
Zamiast formy do babeczek mozna uzyc formy okraglej do ciasta o sr. 20 cm lub malej kwadratowej (20x20cm).





1 commento: