Postanowilam przygotowac pigwe w formie deseru. Sugerujac sie sposobem przyrzadzania pewnego wloskiego deseru- mela cotogna al forno (pigwa pieczona) rozpoczelam wstepna obrobke moich dwoch pigw. Ugotowalam je mianowicie w wodzie z dodatkiem aromatycznych ulepszaczy-gozdzikow,cukru brazowego oraz odrobiny Marsali. Miekkie pigwy pokroilam,przelozylam do naczynia do zapiekania a calosc zwienczylam kruszonka. Kruszonka nie tak zupelnie zwyczajna bo z dodatkiem migdalow i Marsali ! Marsala nie jest tak bardzo wyczuwalna czy dominujaca,ale daje pewien specyficzny choc znikomy posmak. Mi i poczestowanym gosciom bardzo deser z pigwy smakowal tak wiec moj eksperyment (poddany jakby nie bylo do degustacji pewnym smakoszom) uwazam za udany.
Ale to jeszcze nie koniec obrobki moich pigw. Aromatyzowanej wody, w ktorej gotujemy pigwy nie wylewamy ! Bedzie z niej pyszny kompot. Nic sie przeciez nie moze zmarnowac !
Skladniki :
- 2 pigwy
- 3-4 gozdziki
- 3 lyzki cukru brazowego
- 3 lyzki Marsali (slodkiego wina)*
Na kruszonke :
- 100 g masla
- 150 g maki
- 70 g zmielonych migdalow
- 90 g cukru brazowego +3 lyzki do posypania
- 2 lyzki Marsali*
*Marsale mozna zastapic np. Amaretto lub innym likierem. Mozna tez w ogole zrezygnowac z tego dodatku.
Wykonanie :
Pigwe myjemy, usuwajac tez ewentualne omszenia na skorce.Wkladamy do garnka, zalewamy zimna woda,tak by pigwy byly w calosci pokryte woda. Dodajemy cukier,gozdziki i Marsale. Gotujemy az pigwy beda wystarczajaco miekkie (by mozna bylo z latwoscia wbic w nie widelec).
Wyciagamy z wody. Wody nie wylewamy! Przyrzadzimy z niej kompot.
Wszystkie skladniki kruszonki wyrabiamy palcami.
Po ostygnieciu kroimy owoce i wykladamy do naczynia,formy, w ktorych beda zapiekane.Posypujemy 3 lyzkami cukru brazowego i przysypujemy calosc przygotowana wczesniej kruszonka.
Zapiekamy w temp. 180 ° C przez okolo 25-30 minut.
KOMPOT Z PIGWY
- woda pozostala z ugotowanych pigw
(aromatyzowana gozdzikami,cukrem brazowym i Marsala)
- ewentualnie cukier do smaku
Właśnie szukam przepisu na pigwę, bo dostałam od znajomego całą torebkę. Chyba skuszę się na Twoją propozycję:)
RispondiEliminaJejku,to musi smakować wspaniale! mniam,mniam:))Kompot także mi się podoba:)
RispondiEliminaPozdrowienia.
Cudnie wygląda...musi smakować obłęnie pod tą kruszonką!
RispondiEliminaDzieki dziewczyny :)
RispondiEliminaw tym roku u znajomych pigwa miała 2 owoce tylko a na targu nie udało mi się jej dostać, niestety.... u nas to jeszcze mało znany owoc
RispondiEliminaSzczerze powiedziawszy to i ja nie znalam wczesniej smaku pigwy. Dopiero we Wloszech pierwszy raz ja sprobowalam.
RispondiElimina