Skladniki na goraca czekolade:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- slodka smietanka
- mleko
- mleko
- cukier do smaku
- bita smietana do dekoracji
Wykonanie :
Czekolade rozpuszczamy w rondelku wraz z mlekiem i smietanka na wolnym ogniu, mieszajac by sie nie przypalila. Dodajemy cukier do smaku (mozna pominac - rzecz gustu). Gdy czekolada dokladnie sie rozpusci i dobrze polaczy w calosc z reszta skladnikow - zdejmujemy z ognia i przelewamy do szklaneczek lub filizanek, w ktorych bedziemy serwowac. W wersji dla doroslych mozna dodac odrobine alkoholu np. likieru kawowego.
Goraca czekolade dekorujemy "duszkiem" z bitej smietany. Z resztek czekolady z rondelka wykalaczka znaczymy na duszku oczka i buzke.
Skladniki powyzej podane sa dosc ogolne,kazdy bowiem moze przygotowac czekolade wg. wlasnych upodoban.
cudowne! wypiłabym taką czekoladę!!
RispondiEliminaŚliczna ta czeladka i duszek:)
RispondiEliminajakie pomysłowe.
RispondiEliminaDziekuje dziewczyny :)
RispondiElimina@Bitedelite- zaserwuj sobie ktoregos,niekoniecznie halloweenowego wieczoru. Niezla dawka energii ale tez kalorii ;)
@Majanko- duszek troche koslawy wyszedl,ale co tam, liczy sie pomysl i zabawa :)
@ Dus- milo mi:)
Pozdrawiam.