on line users

Cerca nel blog

lunedì 10 ottobre 2011

STRUDEL CON PEPERONI E ZUCCHINE CZYLI STRUDEL Z PAPRYKA I CUKINIA

 Dzisiejszy przepis to pomysl na ciekawy (smakowo) strudel w wersji wytrawnej. Przepis pochodzi z mojej nowo nabytej ksiazki o tematyce kulinarnej- "Il peperone" czyli "Papryka". I choc w przepisie podano przepis na ciasto do strudla to ja poszlam na latwizne i uzylam gotowego ciasta francuskiego ( u mnie pasta sfoglia). No coz,z braku czasu takie wynalazki jak gotowe ciasto francuskie bardzo ulatwiaja zycie ;)
Strudel mozna serwowac i na cieplo i na zimno, wg mnie jednak lepiej na zimno-latwiej sie wowczas kroi .

W ksiazce poleca sie ta potrawe jako antipasto ale sprawdza sie rowniez jako danie imprezowe :)

Skladniki:

- opakowanie ciasta francuskiego ( umnie w jednym placie)

Na farsz :

- 2 duze papryki (najlepiej o roznych kolorach)
- 2 duze cukinie
- 200-300 g provola affumicata (rodzaj wedzonego sera,mozna uzyc takze ulubionego zoltego)
- 3 lyzki startego parmezanu
- sol i pieprz

Wykonanie :


Ser pokroic w plasterki.
Papryke umyc,osuszyc i wsadzic do piekarnika rozgrzanego do temp. 200° C na okolo 20 minut. Wyciagnac a gdy przestygnie sciagnac skorke i pokroic w paski.
Cukinie umyc,pokroic wzdluz na dlugie paski. Wrzucic do wrzacej, lekko osolonej wody i gotowac przez 3 minuty. Odcedzic i wylozyc na papierowy recznik kuchenny do przestygniecia.
Przygotowac ciasto francuskie- rozwalkowac na plat o ksztalcie prostokata (chyba,ze korzystamy juz zakupionego o takim ksztalcie).
Na powierzchni tak przygotowanego ciasta rozsypujemy  parmezan i ukladamy pierwsza warstwe tj. paski cukini.Przykrywamy warstwe plaserkami sera. Nastepnie ukladamy druga warstwe tj. paski papryki.Lekko doprawiamy sola i pieprzem. Ponownie przykrywamy powstala warstwe plasterkami sera.
Przechodzimy do ostatniej czynnosci-zwijamy strudel.Czynnosc ta najlepiej wykonywac bezposrednio na papierze do pieczenia,na ktorym bedziemy piec strudel. Kawalki ciasta z obydwu koncow podwijamy do srodka,tak by calkowicie "zamknac" strudel by podczas pieczenia nie wyszedl farsz. Zawiniety strudel odwracamy tak,by zlaczenie znalazlo sie na dole.
Strudel pieczemy w temp. 200° C przez okolo 25 minut.






3 commenti:

  1. Wygląda przepysznie!!!!
    Oj studiuj ta książkę, studiuj...:))
    Miłego dnia! pozdrawiam!

    RispondiElimina
  2. Bardzo ciekawa propozycja a te kolory sprawiają, że zrobiło się cieplej i słoneczniej :)

    RispondiElimina
  3. @Angie- ksiazke juz zawziecie studiuje ;)
    @Szarlotku - witaj,milo mi,ze Ci sie spodobal strudel,jesli kiedykolwiek zrobisz-daj znac jak wyszlo :)
    Pozdrawiam.

    RispondiElimina