Strudel mozna serwowac i na cieplo i na zimno, wg mnie jednak lepiej na zimno-latwiej sie wowczas kroi .
W ksiazce poleca sie ta potrawe jako antipasto ale sprawdza sie rowniez jako danie imprezowe :)
Skladniki:
- opakowanie ciasta francuskiego ( umnie w jednym placie)
Na farsz :
- 2 duze papryki (najlepiej o roznych kolorach)
- 2 duze cukinie
- 200-300 g provola affumicata (rodzaj wedzonego sera,mozna uzyc takze ulubionego zoltego)
- 3 lyzki startego parmezanu
- sol i pieprzWykonanie :
Ser pokroic w plasterki.
Papryke umyc,osuszyc i wsadzic do piekarnika rozgrzanego do temp. 200° C na okolo 20 minut. Wyciagnac a gdy przestygnie sciagnac skorke i pokroic w paski.
Cukinie umyc,pokroic wzdluz na dlugie paski. Wrzucic do wrzacej, lekko osolonej wody i gotowac przez 3 minuty. Odcedzic i wylozyc na papierowy recznik kuchenny do przestygniecia.
Przygotowac ciasto francuskie- rozwalkowac na plat o ksztalcie prostokata (chyba,ze korzystamy juz zakupionego o takim ksztalcie).
Na powierzchni tak przygotowanego ciasta rozsypujemy parmezan i ukladamy pierwsza warstwe tj. paski cukini.Przykrywamy warstwe plaserkami sera. Nastepnie ukladamy druga warstwe tj. paski papryki.Lekko doprawiamy sola i pieprzem. Ponownie przykrywamy powstala warstwe plasterkami sera.
Przechodzimy do ostatniej czynnosci-zwijamy strudel.Czynnosc ta najlepiej wykonywac bezposrednio na papierze do pieczenia,na ktorym bedziemy piec strudel. Kawalki ciasta z obydwu koncow podwijamy do srodka,tak by calkowicie "zamknac" strudel by podczas pieczenia nie wyszedl farsz. Zawiniety strudel odwracamy tak,by zlaczenie znalazlo sie na dole.
Strudel pieczemy w temp. 200° C przez okolo 25 minut.
Wygląda przepysznie!!!!
RispondiEliminaOj studiuj ta książkę, studiuj...:))
Miłego dnia! pozdrawiam!
Bardzo ciekawa propozycja a te kolory sprawiają, że zrobiło się cieplej i słoneczniej :)
RispondiElimina@Angie- ksiazke juz zawziecie studiuje ;)
RispondiElimina@Szarlotku - witaj,milo mi,ze Ci sie spodobal strudel,jesli kiedykolwiek zrobisz-daj znac jak wyszlo :)
Pozdrawiam.