on line users

Cerca nel blog

martedì 11 ottobre 2011

TORTA DI CAROTE E MANDORLE CZYLI CIASTO MARCHEWKOWE Z MIGDALAMI

Mialam w lodowce nadmiar marchewki, ktora wrecz prosila sie by z nia cos zrobic. Juz dawno temu zaznaczylam sobie pewien przepis na ciasto z marchewki do zrobienia,ale ksiazka zostala odlozona i zniknela gdzies w czelusciach biblioteczki. Hmmm....Ksiazke w koncu wykopalam z otchlani i zabralam sie do pracy.Pracy? No wlasnie,pracy przy tym ciescie niewiele. Najwiecej czasu zajmuje starcie marchewki-reszta to juz kwestia zakrecenia lyzka tudziez widelcem i gotowe!
Jest to takze kolejny przepis na ciasto bez tluszczu (zadnego masla czy margaryny).
Przepis pochodzi z ksiazki "Torte,crostate e ciambelle" wydaw. Giunti.

Skladniki :

- 300g marchewki startej  na tarce o malych oczkach
- 300 g zmielonych migdalow
- 190 g brazowego cukru
- 4 jajka
- 60 g maki pszennej
- 2 lyzki rumu 
- skorka starta z 1 cytryny (opcjonalnie)

Wykonanie:

Starta marchewke,migdaly,cukier,rum i zoltka wymieszac. Dodac make. Na koniec do masy delikatnie wmieszac ubite na sztywno bialka.
Mase przelozyc do okraglej formy o srednicy 20 cm i piec w temp 180° C okolo 50 minut.






6 commenti:

  1. rum w marchewkowym? brzmi smacznie.

    RispondiElimina
  2. Świetne;) myślę, że wypróbuję przepis;P

    RispondiElimina
  3. Świetne to ciasto !Pięknie słoneczne takie. Bardzo mi się podoba:)
    Pozdrawiam Cię:)
    Majana

    RispondiElimina
  4. Hmmm...nigdy nie robiłam ciasta marchewkowego, ale jak bez tłuszczu to mam motywacje ;)
    Miłego dzionka!

    RispondiElimina
  5. Dziekuje Wam za mile slowa.Ciasto jest naprawde dobre a przy tym jakie zdrowe i bez tluszczu !
    Dajcie znac jak wyprobujecie przepis .
    Pozdrawiam!

    RispondiElimina