Sposob przyrzadzania muli jaki dzis przedstawie jest- jak juz wspomnialam w tytule-prosty i przy tym szybki.O walorach smakowych chyba juz nie musze wspominac..... :) Mule mozna jesc jako danie glowne, maczajac przy tym chleb w pysznym sosie jaki sie tworzy podczas ich duszenia. Sos ten mozna rowniez wykorzystac jako baze do zrobienia np. sosu do spaghetti con frutti di mare.Mozliwosci jest tu wiele.
Tak przygotowane danie mozna spotkac na Sycylii pod nazwa " cozze scoppiate" (przynajmniej ja sie z takim nazewnictwem spotkalam) co mozna by przetlumaczyc jako popekane mule.
Skladniki :
na 2 osoby
- 1 kg muli (cozze)
- 1-2 zabki czosnku
- niecaly kieliszek bialego wina
- natka pietruszki
- swiezo zmielony czarny pieprzWykonanie:
Jezeli uda sie Wam kupic mule juz oczyszczone to bedziecie mieli naprawde duzo pracy mniej podczas przygotowania . Jesli kupicie nieoczyszczone- to oczywiscie pierwszym etapem przygotowania muli bedzie dokladne ich oczyszczenie. Mule pluczemy kilkakrotnie w wodzie usuwajac w ten sposob osadzone na nich glony i biale muszle. Ja uzywam w tym celu szczoteczki z twardym wlosiem-sprawdza sie znakomicie. Wyrywamy tez wrosniete w muszle muli algi- pociagajac energicznym ruchem . Mule z uszkodzonymi muszlami wyrzucamy, to samo dotyczy muli z lekko otwartymi muszlami.
Gdy etap oczyszczania mamy juz za soba przechodzimy do ich gotowania. Stawiamy na wlaczonym gazie garnek do ktorego wrzucamy mule. Dodajemy czosnek,zalewamy winem i posypujemy pieprzem. Garnek przykrywamy pokrywka.Gotujemy mule na dosc "zywym ogniu" potrzasajac czesto garnkiem. Mule pod wplywem ciepla zaczna sie otwierac. Dodac posiekana natke pietruszki i gotowac dalej,pod przykryciem az mule przybiora kolor pomaranczowy. Proces ten trwa krotko,wszystkie owoce morza bowiem maja z reguly krotki czas gotowania.
Mule,ktore sie nie otworza podczas gotowania rowniez eliminujemy.
Mule wylozyc na talerze i podawac wraz z wytworzonym w czasie gotowania sosem (woda z muli).
Nessun commento:
Posta un commento