on line users

Cerca nel blog

venerdì 24 gennaio 2014

INSALATA DI FINOCCHIO E MELA ALLO YOGURT CZYLI SALATKA Z FENKULU I JABLKA Z JOGURTOWYM DRESSINGIEM

Przepis na ta salatke pochodzi z miesiecznika "Cucina Italiana". Zaciekawilo mnie w niej polaczenie skladnikow -  migdaly, fenkul i jablko. Do tego prosty, skromny wrecz dressing. Na fenkul - w j. wloskim : finocchio - jest obecnie sezon,mialam wiec kolejny powod do przyrzadzenia tego warzywa w nieco innej odslonie.
Mysle, ze ta ciekawa kompozycja znajdzie swoich zwolennikow.




Skladniki :

- 1 sredni fenkul
- 1 jablko
- 100 g jogurtu naturalnego (uzylam greckiego)
- 25 g migdalow (bez skorek)
- 1 lyzka oliwy z oliwek extravergine

Wykonanie:

Migdaly uprazyc na suchej patelni,odstawic.
Jablko umyc i pokroic w gruba kostke.
Fenkul umyc i pokroic .
Jogurt mieszamy z oliwa.
W miseczce mieszamy pokrojone jablko z fenkulem. Obsypujemy uprazonymi migdalami. Polac dressingiem przygotowanym z jogurtu i oliwy z oliwek.


Buon appetito !







2 commenti:

  1. Na pewno smaczna :)
    Widziałam kiedyś tę gazetkę :)

    RispondiElimina
  2. I co, podobala Ci sie gazetka (mam na mysliu przepisy) ?
    "Cucina Italiana" to obok "Cucina moderna" i "Cucinare bene" -miesieczniki , ktore w miare systematycznie kupuje ;)

    RispondiElimina