on line users

Cerca nel blog

sabato 4 gennaio 2014

FAGIOLI BORLOTTI E UOVA CZYLI FASOLA BORLOTTI I JAJKA

Dosc nietypowe polaczenie : jajka, borlotti,cebula a do tego Marsala. To slodkie, sycylijskie wino dodane do tej potrawy zmienia kompletnie jej smak.
Do wykonania tego dania mozna uzyc ugotowanych uprzednio borlotti lub tez tych z puszki.
Przepis minimalnie przeze mnie zmodyfikowany pochodzi z "Buonissimo".



Skladniki:

Na 2-3 osoby

- puszka borlotti lub 200 g  wczesniej ugotowanych 
- 2-3 jajka
- 1 srednia cebula
- kieliszek Marsali
- zabek czosnku
-1-2 lyzki masla
- sol i pieprz

Wykonanie:

Na patelni roztopic maslo. Dodac pokrojona w paski cebule i zabek czosnku. Zeszklic. Dodac nastepnie odsaczone z puszki borlotti (lub ugotowane). Doprawic wg smaku sola i pieprzem. Zalac Marsala i mieszac delikatnie az Marsala odparuje. 
Na patelni zrobic "gniazdka" odgarniajac  na boki drewniana lyzka przesmazone warzywa. W powstale "gniazdka" wbic jajka po czym  nalozyc pokrywke. 
Danie jest gotowe gdy jajka sie zetna. Wowczas  wylozyc potrawe na talerze i serwowac.

Buon appetito !



3 commenti:

  1. Nie znam tej fasolki.,
    danie wygląda pysznie. Fajnie,że jesteś ! :)
    Pozdrowienia

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Dziekuje Majanko :) Wiesz, a ja strasznie tesknilam za Twoimi serniczkami ! Usciski

      Elimina
    2. :* Miło mi to czytać. Pozdrowionka :*

      Elimina