Przepis na ta salatke pochodzi z miesiecznika "Cucina Italiana". Zaciekawilo mnie w niej polaczenie skladnikow - migdaly, fenkul i jablko. Do tego prosty, skromny wrecz dressing. Na fenkul - w j. wloskim : finocchio - jest obecnie sezon,mialam wiec kolejny powod do przyrzadzenia tego warzywa w nieco innej odslonie.
Mysle, ze ta ciekawa kompozycja znajdzie swoich zwolennikow.
Skladniki :
- 1 sredni fenkul
- 1 jablko
- 100 g jogurtu naturalnego (uzylam greckiego)
- 25 g migdalow (bez skorek)
- 1 lyzka oliwy z oliwek extravergine
Wykonanie:
Migdaly uprazyc na suchej patelni,odstawic.
Jablko umyc i pokroic w gruba kostke.
Fenkul umyc i pokroic .
Jogurt mieszamy z oliwa.
W miseczce mieszamy pokrojone jablko z fenkulem. Obsypujemy uprazonymi migdalami. Polac dressingiem przygotowanym z jogurtu i oliwy z oliwek.
Buon appetito !
Na pewno smaczna :)
RispondiEliminaWidziałam kiedyś tę gazetkę :)
I co, podobala Ci sie gazetka (mam na mysliu przepisy) ?
RispondiElimina"Cucina Italiana" to obok "Cucina moderna" i "Cucinare bene" -miesieczniki , ktore w miare systematycznie kupuje ;)