on line users

Cerca nel blog

sabato 8 febbraio 2014

RISOTTO CON SALSICCIA E BROCCOLI CZYLI RISOTTO Z KIELBASA I BROKULAMI

Dzisiejsze risotto ma w swoim skladzie dwa skladniki : brokuly i salsiccia.
Mianem "salsiccia" Wlosi  okreslaja surowa kielbase zawierajaca oprocz miesa nasiona kopru wloskiego. Salsiccia  z reguly przeznaczona jest na grill lub tez uzywa sie jej do przygotowania roznych potraw takich jak np. risotta, sosy do makaronow ("salsa"), pulpeciki lub schiacciata siciliana (rodzaj calzone z roznymi nadzieniami).
Do zrobienia risotta wykorzystalam klasyczna salsiccie - bez zadnych innych dodatkow w swoim skladzie.We wloskich sklepach (przynajmniej na Sycylii) mozna rowniez dostac tzw. "salsiccia condita", zawierajaca dodatkowo w skladzie pomidory i ser oraz "salsiccia alla boscaiola"- majaca w skladzie grzyby,ser i natke pietruszki. Nie musze chyba opisywac jakie sa smaczne......
Musze przyznac,ze nie mam pojecia czy polska biala kielbasa mogla by byc w tym wypadku zamiennikiem wloskiej salsicci ale mysle, ze mozna sprobowac.



Skladniki :

Proporcje na 4 osoby

- 350 g ryzu Arborio lub Carnaroli
- jeden duzy brokul
- 300 g surowej kielbasy (salsiccia)
- okolo1,5 l wywaru warzywnego lub rosolu miesnego
- sol i pieprz
- starty Parmezan (4 lyzki)
- okolo 50 g masla

Przygotowanie :

Brokul umyc, podzielic na rozyczki i wrzucic do goracej wody. Gotowac przez okolo 5 minut po czym wyciagnac z wody. Odlozyc.
Surowa kielbase ponacinac (sam flak) i wyciagnac z niej mieso. Rozdrobnic lyzka drewniana i przesmazyc na patelni. Odlozyc.
Na innej patelni lub w garnku rozgrzac olej, dodac ryz. Przesmazyc chwile po czym dodac chochelke wywaru lub rosolu oraz przesmazona kielbase (salsiccia). Dodawac stopniowo do ryzu  wywar (rosol) az do momentu kiedy bedzie miekki. Pod koniec gotowania dodac przegotowane wczesniej brokuly.Doprawic do smaku sola i pieprzem. Dodac maslo i Parmezan- wszystko jeszcze raz dobrze wymieszac i wylaczyc gaz. Podawac goracy.
Risotto powinno miec konsystencje kremowa.
Ja,podobnie jak inne wloskie panie domu do przygotowania risotta czy sosow do makaronu uzywam wylacznie lyzek drewnianych :)

Buon appetito !









W Nowy Rok z Superfoods

2 commenti:

  1. mniam, wygląda wybornie! A salsiccia bardzo mi we Włoszech smakowała :)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Super ! Swietnie,ze wiekszosc potraw moglas sprobowac bedac we Wloszech. Pewnych smakow sie nie zapomina, prawda ?

      Elimina