Proste aczkolwiek smaczne danie, ktore przypomina troche spaghetti all'Amatriciana.
Jak to w kuchni wloskiej bywa-przygotowanie sosu zajmuje niewiele czasu . Efekt, pomimo wspomnianej prostoty skladnikow calkiem niezly.
Do przygotowania tego dania uzylam passaty pomidorowej zamiast swiezych pomidorow, ktore to o tej porze roku (czyli poza sezonem) nie sa najlepszej jakosci.
Skladniki :
Na 4 osoby
- 400 g spaghetti
- passata pomidorowa okolo 400 ml
- 150 g boczku
- zabek czosnku
- 2 lyzki czarnych oliwek
- sol, pieprz i oregano
- Parmezan lub Pecorino stagionato do posypania
Wykonanie :
Nastawic wode na makaron.
W tym czasie przygotowujemy sos.
Na patelni przesmazyc pokrojony w paski boczek wraz z zabkiem czosnku. Dodac nastepnie passate pomidorowa i oliwki. Doprawic do smaku dodajac sol, pieprz i oregano. Gotowac pod przykryciem okolo 8-10 minut (w ten sposob smaki sie "przejda".
Polaczyc z ugotowanymi spaghetti.
Serwowac posypane Parmezanem lub Pecorino stagionato.
Ja, podobnie jak inne znane mi wloskie panie domu - do gotowania, mieszania sosow uzywam wylacznie drewnianej lyzki.
Buon appetito !
Prosto i pysznie! Pozdrawiam
RispondiEliminaDokładnie to samo co Kamila chciałam napisać :)
RispondiEliminaŚwietne danie :)
Pozdrówki
Dziekuje Wam bardzo :) Takie proste dania goszcza na naszym stole dosc czesto. Nie zawszet rzeba sie napracowac by zjesc cos dobrego ;)
RispondiElimina