on line users

Cerca nel blog

domenica 5 gennaio 2014

SPAGHETTI CON SPECK E OLIVE NERE CZYLI SPAGHETTI Z BOCZKIEM I CZARNYMI OLIWKAMI

Proste aczkolwiek smaczne danie, ktore przypomina troche spaghetti all'Amatriciana.
Jak to w kuchni wloskiej bywa-przygotowanie sosu zajmuje niewiele czasu . Efekt, pomimo wspomnianej prostoty skladnikow calkiem  niezly.
Do przygotowania tego dania uzylam passaty pomidorowej zamiast swiezych pomidorow, ktore to o tej porze roku (czyli poza sezonem) nie sa najlepszej jakosci.



Skladniki :

Na 4 osoby

- 400 g spaghetti
- passata pomidorowa okolo 400 ml
- 150 g boczku
- zabek czosnku
- 2 lyzki czarnych oliwek
- sol, pieprz i oregano 
- Parmezan lub Pecorino stagionato do posypania

Wykonanie :

Nastawic wode na makaron.
W tym czasie przygotowujemy sos.
Na patelni przesmazyc pokrojony w paski boczek wraz z zabkiem czosnku. Dodac nastepnie passate pomidorowa i oliwki. Doprawic do smaku dodajac sol, pieprz i oregano. Gotowac pod przykryciem okolo 8-10 minut (w ten sposob smaki sie "przejda".
Polaczyc z ugotowanymi spaghetti.
Serwowac posypane Parmezanem lub Pecorino stagionato.
Ja, podobnie jak inne znane mi wloskie panie domu -  do gotowania, mieszania sosow uzywam wylacznie drewnianej lyzki.

Buon appetito !


3 commenti:

  1. Dokładnie to samo co Kamila chciałam napisać :)
    Świetne danie :)
    Pozdrówki

    RispondiElimina
  2. Dziekuje Wam bardzo :) Takie proste dania goszcza na naszym stole dosc czesto. Nie zawszet rzeba sie napracowac by zjesc cos dobrego ;)

    RispondiElimina