Endywia choc pochodzi z rodziny astrowatych w kuchni uzywana jest w charakterze salaty (zrodlo- Wikipedia). Moje danie nie bedzie jednak salatka z endywia ale endywia bedzie glownym skladnikiem, dodatkiem do makaronu.
Zastosowanie endywii w kuchni wloskiej nie ogranicza sie do wykorzystania jej do salatek. Jest ona dodatkiem do makaronow, do pizzy lub laczona jest z innymi warzywami do przygotowania jarskich dan.
Przedstawione dzisiaj danie to najprostszy sposob wykorzystania endywii. Mysle,ze posmakuje nie tylko wegetarianom :)
Skladniki :
Proporcje na 4 osoby
- 400 g spaghetti
- 2 srednie glowki endywii (ja uzylam endywii kedzierzawej nazywanej we Wloszech endivia riccia)
- zabek czosnku
- oliwa z oliwek
- sol i pieprz
- Parmezan lub Grana Padano do posypania
Wykonanie :
Endywie dokladnie wyplukac pod bierzaca woda. Odsaczyc i pokroic.
Do wiekszego rondla wylozyc pokrojona endywie, dodac minimalna ilosc wody i dusic nastepnie pod przykryciem.
Gdy endywia bedzie miekka doprawiamy sola i pieprzem. Wylaczamy gaz .Dodajemy w tym momencie oliwe z oliwek extra vergine oraz zgnieciony zabek czosnku. Mieszamy wszystko dokladnie tak by calosc przeszla aromatem czosnkowym (czosnek usuwamy przed serwowaniem dania).
Tak przygotowana endywie mieszamy z ugotowanymi spaghetti.
Serwujemy posypane Parmezanem lub Grana Padano.
Buon appetito !
Ponizej kolejna erupcja Etny , ktora to zdolalam uwiecznic.
Nessun commento:
Posta un commento