on line users

Cerca nel blog

sabato 8 ottobre 2011

QUADROTTI ALLA ZUCCA E MIELE CZYLI DYNIOWE KWADRACIKI Z MIODEM

Dynia i miod to nie jedyne skladniki tej krajanki ! Orientalnego smaczku nadaje jej starty, swiezy imbir a calosci dopelnia dodatek pigwy ( w j. wloskim - mela cotogna). Pierwszy raz - musze przyznac - dodaje do ciasta pigwe. Zarowno ja, jak i moja rodzina a takze poczestowani znajomi-wszyscy orzeklismy, ze to ciasto jest jakies takie inne..... :) No,ale w pozytywnym znaczeniu rzecz jasna.Faktycznie,smakowo dosc oryginalne.Poza tym do ciasta nie dodaje sie masla czy margaryny a to juz pewien plus.
Jesli wiec macie ochote poeksperymentowac- upieczcie i przekonajcie sie sami co do oryginalnosci smaku !
Przepis pochodzi z miesiecznika "Pasta e dolci".


Skladniki:
- 450 g puree z dyni
- 4 jajka
- 220 g maki
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 1 lyzeczka startego,swiezego imbiru
- 160 g miodu (ja uzylam wielokwiatowego)
- 125 g jogurtu naturalnego
- 1 nieduza pigwa

Wykonanie :

Wszystkie skladniki oprocz pigwy zmiksowac na gladka mase. Pigwe obrac i pokroic w niewielka kostke, dodac do masy. Ciasto wylac do formy wylozonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x 20 cm. Piec w temp. 180 ° C przez  okolo 50 minut.. 
Ostudzone ciasto pokroic na kwadraciki i posypac cukrem pudrem.





3 commenti:

  1. Przyzam, że póki co z dyni robiłam tylko zupę. Głównie dlatego, że czekałam aż zacznie się prawdziwa jesień i nie będzie na straganach nic oprócz dyni: zachowuję sobie dyniowe przepisy na listopadowe chłody!:) Teraz za to mam dwa kilkogramy pigwy w mieszkaniu i będę kombinować co i jak..

    RispondiElimina
  2. Ja tez sie zaopatrzylam w pigwe :) Mam w planach zrobienie deseru o nazwie "cotognata" znany w kuchni sycylijskiej (czy na polnocy Wloch jest popularny-tego nie wiem). Przeraza mnie jedynie ilosc cukru.....
    Pozdrawiam serdecznie.

    RispondiElimina
  3. Kolejne super ciasto , aż ślinka cieknie. :) Ciekawa jestem dodatku pigwy. Mysle,ze smakuje świetnie w tym cieście:)

    Alizea, w której części Włoch mieszkasz?
    Pozdrowienia:)

    RispondiElimina