on line users

Cerca nel blog

domenica 16 ottobre 2011

PIGWA POD MIGDALOWA KRUSZONKA ORAZ KOMPOT Z PIGWY

Pigwa jest niemozliwym do zjedzena na surowo owocem jednakze po poddaniu jej pewnej wczesniejszej obrobce (tj. gotowaniu,duszeniu) mozna z niej wyczarowac kilka calkiem smacznych potraw.
Postanowilam przygotowac pigwe w formie deseru. Sugerujac sie sposobem przyrzadzania pewnego wloskiego deseru- mela cotogna al forno (pigwa pieczona) rozpoczelam wstepna obrobke moich dwoch pigw. Ugotowalam je mianowicie w wodzie z dodatkiem aromatycznych ulepszaczy-gozdzikow,cukru brazowego oraz odrobiny Marsali. Miekkie pigwy pokroilam,przelozylam do naczynia do zapiekania a calosc zwienczylam kruszonka. Kruszonka nie tak zupelnie zwyczajna bo z dodatkiem migdalow i Marsali ! Marsala nie jest tak bardzo wyczuwalna czy dominujaca,ale daje pewien specyficzny choc znikomy posmak. Mi i poczestowanym gosciom bardzo deser z pigwy smakowal tak wiec moj eksperyment (poddany jakby nie bylo do degustacji pewnym smakoszom) uwazam za udany.
Ale to jeszcze nie koniec obrobki moich pigw. Aromatyzowanej wody, w ktorej gotujemy pigwy nie wylewamy ! Bedzie z niej pyszny kompot. Nic sie przeciez nie moze zmarnowac !



Skladniki :

- 2 pigwy
- 3-4 gozdziki
- 3 lyzki cukru brazowego
- 3 lyzki Marsali (slodkiego wina)*

Na kruszonke :
- 100 g masla
- 150 g maki
- 70 g zmielonych migdalow
- 90 g cukru brazowego +3 lyzki do posypania
- 2 lyzki Marsali*

*Marsale mozna zastapic np. Amaretto lub innym likierem. Mozna tez w ogole zrezygnowac z tego dodatku.

Wykonanie :

Pigwe myjemy, usuwajac tez ewentualne omszenia na skorce.Wkladamy do garnka, zalewamy zimna woda,tak by pigwy byly w calosci pokryte woda. Dodajemy cukier,gozdziki i Marsale. Gotujemy az pigwy beda wystarczajaco miekkie (by mozna bylo z latwoscia wbic w nie widelec).
Wyciagamy z wody. Wody nie wylewamy! Przyrzadzimy z niej kompot.
Wszystkie skladniki kruszonki wyrabiamy palcami.
Po ostygnieciu kroimy owoce i wykladamy do naczynia,formy, w ktorych beda zapiekane.Posypujemy 3 lyzkami cukru brazowego i przysypujemy calosc przygotowana wczesniej kruszonka.
Zapiekamy w temp. 180 ° C przez okolo 25-30 minut.






 KOMPOT  Z  PIGWY

- woda pozostala z ugotowanych pigw
 (aromatyzowana gozdzikami,cukrem brazowym i Marsala)
- ewentualnie cukier do smaku




6 commenti:

  1. Właśnie szukam przepisu na pigwę, bo dostałam od znajomego całą torebkę. Chyba skuszę się na Twoją propozycję:)

    RispondiElimina
  2. Jejku,to musi smakować wspaniale! mniam,mniam:))Kompot także mi się podoba:)
    Pozdrowienia.

    RispondiElimina
  3. Cudnie wygląda...musi smakować obłęnie pod tą kruszonką!

    RispondiElimina
  4. w tym roku u znajomych pigwa miała 2 owoce tylko a na targu nie udało mi się jej dostać, niestety.... u nas to jeszcze mało znany owoc

    RispondiElimina
  5. Szczerze powiedziawszy to i ja nie znalam wczesniej smaku pigwy. Dopiero we Wloszech pierwszy raz ja sprobowalam.

    RispondiElimina