on line users

Cerca nel blog

venerdì 7 ottobre 2011

PIEROGI Z DYNI I RICOTTY

Dzisiejsze pierogi to wersja na slodko. Oprocz dyni w farszu znajdziecie serek ricotta oraz pokruszone ciasteczka amaretti . I do tego ten zloto-pomaranczowy kolor farszu! Czy nie brzmi ciekawie?


Skladniki :
 Na ciasto:
Celowo nie podaje tu przepisu na ciasto pierogowe poniewaz wychodze z zalozenia,ze kazdy z nas (Was) ma juz swoj wlasny sprawdzony przepis.

Na farsz :
- 250 g ricotty
- 250 g puree z dyni
- 70 g ciasteczek amaretti
- 3 lyzki cukru (mozna mniej)
- 1 jajko

Wykonanie :

Puree z dyni wymieszac wraz z ricotta,dodac jajko,cukier oraz pokruszone ciasteczka amaretti. Dokladnie wymieszac.
Rozwalkowac ciasto pierogowe i wykrawac np. szklanka kolka. Na kazde kolko wylozyc odrobine farszu (troche wiecej niz pol lyzeczki). Skleic dobrze konce.
Pierogi wrzucamy do gotujacej sie wody, lekko osolonej. Wybieramy z wody lyzka cedzakowa jak zaczna "wyplywac" na powierzchnie.
Tego rodzaju slodkie pierogi mozna podawac z jogurtem owocowym,naturalnym lub ze smietanka.


1 commento: