on line users

Cerca nel blog

martedì 14 gennaio 2014

RISOTTO ALL'ARANCIA CZYLI RISOTTO Z POMARANCZA

Dzisiaj przedstawiam  risotto z dosc nietypowym skladnikiem glownym-pomarancza.
Cytrusy uprawiane sa glownie na poludniu Wloch a my jestesmy wlasnie w sercu  sezonu  cytrusowego : cytryny, pomarancze, mandarynki i cedraty (w j. wloskim"cedri"). Wykorzystujac urodzaj i dostepnosc zwlaszcza do pomaranczy, ktore mi niemal pod nosem rosna - postanowilam tym razem wykorzystac ten owoc do dania wytrawnego. Tak dla odmiany bo z reguly z pomaranczy sporzadzamy tzw. "spremuta" czyli swiezo wycisniety sok.
Risotto pieknie pachnie a co do smaku to juz kwestia indywidualna - trzeba sprobowac by sie opowiedziec. Nam tam bynajmniej smakowalo ;)




Skladniki :

Proporcje na 4 osoby

- 350 g ryzu Arborio lub Carnaroli
- 1 pomarancza (najlepiej organiczna) (skorka+sok)
- 1 mala cebulka
- kieliszek bialego wina (opcjonalnie)
- okolo 1,5 l wywaru warzywnego
- 50 g masla
- 3 lyzki startego Parmezanu lub Grana Padano
- 50 g sera Provolone dolce (mozna pominac)
- sol i pieprz


Wykonanie :

Cebulke drobno pokroic.
Pomarancze obrac ze skorki - tylko  pomaranczowa czesc uzywajac np. obieraczki do warzyw. Skorke z pomaranczy pokroic nastepnie w paseczki.
Na patelni rozpuscic ok. 20 g masla. Dodac pokrojona cebulke i lekko zeszklic. Dodac oplukany wczesniej ryz. Przesmazyc krotko wraz z cebulka po czym podlac nastepnie wszystko bialym winem. Gdy wino odparuje dodac pokrojone w paseczki skorki z pomaranczy . Podlewac calosc wywarem warzywnym , stopniowo czyli chochelka po chochelce do momentu az ryz bedzie miekki. Przed koncem gotowania dodac wycisniety sok z pomaranczy i pokrojony w kostke ser. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Po wylaczeniu gazu dodac do risotta Parmezan i pozostalemaslo. Dobrze wszystko wymieszac i serwowac.
Risotto powinno miec konsystencje kremowa.

Buon appetito !



8 commenti:

  1. Pysznosci! Jak dla mnie nadaje sie nawet na wyrafinowana kolacje) Dodalam jeszcze suszona zurawie)

    Ps. Oczywiscie dziatki risotta nie tknely, ale mezus sie zajadal)) he he
    pozdrawiam)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Kasiu, najwidoczniej to my - dorosli mamy wyrafinowane gusta ! ;) Nam tez smakowalo za to dzieci niestety zrezygnowaly ze spozycia risotta .... Ale co tam, wiecej dla nas zostalo :D
      Pozdrawiam.

      Elimina
  2. Pycha! Z Twoimi pomarańczami to musi być smak! Jeszcze mam w pamięci Twoją konfiturę z pomarańczy :) Pozdrawiam

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Naprawde! Posmakowala Ci konfiturka !? E, to chyba trzeba bedzie kiedys nastepna podeslac ;)

      Elimina
  3. Ciekawe, myslę ze moje urwisy będa zachwycone.

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Daria- zaserwuj urwisom a zobaczymy bo moje dzieci jakos nie podzielily naszego entuzjazmu. Daj znac w kazdym razie :)
      Pozdrawiam.

      Elimina
  4. Pomarańcza - niezwykle intrygujące połączenie :)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Witaj Shinju, masz racje- intrygujace polaczenie ! Jak widac pomarancze mozna z powodzeniem przemycic do dan wytrawnych;)

      Elimina