on line users

Cerca nel blog

giovedì 16 gennaio 2014

BRUSCHETTE Z OLIWKAMI, POMIDORAMI I PUREE Z AVOCADO

Bruschette jak dla mnie sa bardzo uniwersalne. Mozna je przyrzadzic jako antipasto, jako przegryzki miedzy daniami ,mile sa tez widziane na przeroznych imprezach. Czasami zdarza sie , ze z braku pomyslu czy inspiracji : co by tu zrobic na kolacje- siegam po chlebek i robie bruschette.




Skladniki :

- kromki chleba
- avocado
- pomidory
- oliwki ( u mnie czarne)
- zabek czosnku
-oliwa z oliwek
- sol i pieprz
- cytryna

Wykonanie :

Kromki chleba obrumienic na patelni (np. grilowej).
Avocado obrac, usunac pestke. Rozgniesc dobrze widelcem po czym dodac kilka kropel soku z cytryny i oliwy z oliwek. Posolic i popieprzyc do smaku.
Obrumienione kromki chleba potrzec zabkiem czosnku. Posmarowac przygotowanym puree z avocado. Dodac pokrojone pomidory i oliwki.


Buon appetito !






4 commenti:

  1. Delikatnie i apetycznie, to lubię :)
    Zapraszam do siebie :)

    RispondiElimina
  2. Masz odważną Rodzinę, bo z tego co pamiętam Włosi awokado nie jedzą!

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Moi Wlosi akurat jedza :) Inna sprawa,ze my tu (Sycylia) mamy lokalne drzewa Awokado i w sezonie w kazdym warzywniaku sa pelne ich skrzynki wiec moze sa w tym regionie (prowincji?) bardziej popularne.

      Elimina