on line users

Cerca nel blog

mercoledì 15 agosto 2012

TROFIE CON ZUCCHINE E RICOTTA SALATA CZYLI TROFIE Z CUKINIAMI I SLONA RICOTTA

Kolejna  szybka a smaczna propozycja obiadowa. Minimum skladnikow, aczkolwiek dodatki w postaci swiezej miety i slonej ricotty- stawiaja przyslowiiowa kropke nad "i". Polecam !



Skladniki :

Na 4 osoby

- 500 g swiezego makaronu trofie
- 2 duze cukinie
- garsc listkow swiezej miety
- zabek czosnku
- sol i pieprz
- oliwa z oliwek
- slona ricotta do posypania * (mozna zastapic parmezanem)

* Slona ricotta jest serem nieco odmiennym od tradycyjnej ricotty. Przede wszystkim jest twardsza i poddawana jest procesowi dojrzewanie, ktory trwa od 10 do 30 dni. Solona jest sola morska stad ten charakterystyczny slony smak. Ricotta salata jest produkowana  na poludniu Wloch w regionach: Apulii, Kalabrii, Sardynii no i oczywiscie na Sycylii.

Wykonanie :

Cukinie umyc i pokroic w platerki.
Na patelni rozgrzac oliwe, wrzucic zabek czosnku a gdy ten sie zarumieni dodac pokrojone cukinie. Dodac sol i pieprz do smaku. Dusic pod przykryciem az cukinia bedzie al dente.Pod koniec duszenia dorzucic do warzyw listki miety.
Tak przygotowana cukinie polaczyc z ugotowanym makaronem, polac dodatkowo niewielka iloscia oliwy z oliwek i wymieszac .
Serwowac posypane slona ricotta (lub parmezanem).

Buon appetito !








6 commenti:

  1. wygląda, wygląda apetycznie!
    pozdrawiam ciepło,
    Szana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Dziekuje Szana. Takie niby proste danie,ale naprawde smaczne. A ricotta salata dopelnia calosci !Pozdrawiam.

      Elimina
  2. Lubię takie połączenia makaronu z cukinia i do tego ser. Bardzo ciekawi mnie te ricotta :) Pozdrawiam

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Jesli masz dostep Kamilko do takiej ricotty to koniecznie wyprobuj !

      Elimina
  3. Co za pyszności!!!! Jak dla mnie to rewelacja:D
    Pozdrawiam :)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Dla naszej rodzinki to tez rewelacja ! Pozdrawiam :)

      Elimina