on line users

Cerca nel blog

lunedì 27 agosto 2012

FIGI ZAPIEKANE W MASCARPONE

Smaczny deser, ktory przy tym nie wymaga zbyt dlugiego czasu przygotowania. Jedynym minusem moze byc jedynie czas oczekiwania. Do deseru dodalam moja ulubiona  Marsale (slodkie wino produkowane na Sycylii w miescie Marsala).Jesli macie dostep do swiezych fig to goraco polecam ten deserek !



Wykonanie :

Na 4 porcje

- 250 g mascarpone
- 4 duze figi
- 1 jajko
- 2-3 lyzki miodu
- 2 lyzki Marsali

Wykonanie :

Figi umyc i osuszyc.
Bialko jajka ubic na sztywna piane. Mascarpone dobrze zmiksowac z zoltkiem, miodem i Marsala. Do masy dolaczyc ubite bialko- ponownie zmiksowac do polaczenia sie skladnikow.
Do naczyn ( u mnie 4 kokilki) , w ktorych bedzie zapiekany deser wylac mase mascarpone. W kazda porcje wcisnac po jednej fidze, pokrojona uprzednio na 4 kawalki.
Zapiekac w temp. 200 °C przez okolo 25 minut.
Deser podczas pieczenia urosnie, lecz pozniej po wyjeciu opadnie.


Buon appetito !





I ponownie majestatyczna Etna. Widoki z Piano Provenzana.





6 commenti:

  1. Bajeczny, uwielbiam takie połączenia :)

    RispondiElimina
  2. Etna wygląda wspaniale!
    A ten deser-ach marzenie moje! Kocham figi.:)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Dziekuje Majanko, ja tez uwielbiam figi. Najczesciej to wcinamy je nieprzetworzone. Czasem z nich cos robie jak dotrwaja.... ;)

      Elimina