Smaczny deser, ktory przy tym nie wymaga zbyt dlugiego czasu przygotowania. Jedynym minusem moze byc jedynie czas oczekiwania. Do deseru dodalam moja ulubiona Marsale (slodkie wino produkowane na Sycylii w miescie Marsala).Jesli macie dostep do swiezych fig to goraco polecam ten deserek !
Wykonanie :
Na 4 porcje
- 250 g mascarpone
- 4 duze figi
- 1 jajko
- 2-3 lyzki miodu
- 2 lyzki Marsali
Wykonanie :
Figi umyc i osuszyc.
Bialko jajka ubic na sztywna piane. Mascarpone dobrze zmiksowac z zoltkiem, miodem i Marsala. Do masy dolaczyc ubite bialko- ponownie zmiksowac do polaczenia sie skladnikow.
Do naczyn ( u mnie 4 kokilki) , w ktorych bedzie zapiekany deser wylac mase mascarpone. W kazda porcje wcisnac po jednej fidze, pokrojona uprzednio na 4 kawalki.
Zapiekac w temp. 200 °C przez okolo 25 minut.
Deser podczas pieczenia urosnie, lecz pozniej po wyjeciu opadnie.
Buon appetito !
I ponownie majestatyczna Etna. Widoki z Piano Provenzana.
Bajeczny, uwielbiam takie połączenia :)
RispondiEliminaJa rowniez ;)) Tam gdzie mascarpone tam i ja !
EliminaOjej! To musi być pyszne!
RispondiEliminaJest pyszne-zapewniam !
EliminaEtna wygląda wspaniale!
RispondiEliminaA ten deser-ach marzenie moje! Kocham figi.:)
Dziekuje Majanko, ja tez uwielbiam figi. Najczesciej to wcinamy je nieprzetworzone. Czasem z nich cos robie jak dotrwaja.... ;)
Elimina