on line users

Cerca nel blog

mercoledì 1 agosto 2012

TORTA SALATA DI ZUCCHINE E FIORI DI ZUCCA CZYLI WYTRAWNY TORCIK Z CUKINIA I KWIATAMI CUKINII

Pyszny, wytrawny torcik, ktory smakuje zrowno na cieplo jak i na zimno. Prosty do wykonania, majacy za baze gotowe ciasto francuskie. Zimny i pokrojony na male kawalki moze byc wykorzystany jako antipasto.
Przepis znalazlam w  miesieczniku "Cucinare bene". Poczynilam w nim jednak niewielkie modyfikacje- oryginal zakladal uzycie sera pecorino, ktory to ja zastapilam serem wedzonym- scamorza affumicata (przypomina mi on w smaku oscypka). No i nie dodalam cebulki bo mlodsza czesc rodziny pewnie by nawet nie tknela torcika :)



Skladniki :

-opakowanie ciasta francuskiego ( o okraglym ksztalcie)
-okolo 500 g cukinii z kwiatami
- 250 g sera scamorza affumicata*
- 2 jajka- sol i pieprz- zabek czosnku
- oliwa z oliwek 

* mozna uzyc  pecorino lub  fontal.

Wykonanie :

Umyc cukinie i oderwac delikatnie kwiaty. Kwiaty dobrze pluczemy i usuwamy pracik. 
Cukinie kroimy (ja pokroilam w plasterki).
Na patelni rozgrzac oliwe. Wrzucic zabek czosnku. Dodac nastepnie kwiaty  cukinii a po okolo 3 minutach pokrojone cukinie. Posolic i popieprzyc do smaku. Dusic pod przykryciem az warzywa beda prawie miekkie- al dente. Odstawic do ostygniecia (usuwajac wczesniej zabek czosnku).
Po ostygnieciu wymieszac z pokrojona drobno scamorza.
Okragla forme do pieczenia o sred. 20 cm wylozyc ciastem francuskim tak by ciasto wystawalo ponad forme. Nastepnie na ciescie wylozyc przygotowane nadzienie z cukinii i sera. Wierzch polac rozkloconymi z niewielka iloscia soli i pieprzu jajkami. Brzegi ciasta zawinac do srodka.
Piec w temp. 200 °C przez okolo 30 minut.




Cukinia 2012

8 commenti:

  1. Torcik z takim nadzieniem musi wspaniale smakować. W weekend ma plan napaści na takie kwiatki w mamci ogródku, może właśnie takie wspaniałości nam przygotuje! Pozdrawiam

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Naprawde ? To daj znac Kamila jak Ci wyszedl . Pozdrawiam

      Elimina
  2. Mniam, ależ fajnie wygląda! Super pomysł i chętnie bym skosztowała :)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Dzieki Majanko, z checia bym Cie poczestowala gdybym mogla .... ;)

      Elimina
  3. wspaniałe składniki, to nie mogło nie smakować :D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Prawda ! Niby proste skladnikiale cos w nich jest ! Pozdrawiam.

      Elimina
  4. genialna propozycja...smak musi być obłędny!

    RispondiElimina
  5. Hej Angie, ciesze sie,ze ci sie spodobal ten torcik :)

    RispondiElimina