Przepis znalazlam w miesieczniku "Cucinare bene". Poczynilam w nim jednak niewielkie modyfikacje- oryginal zakladal uzycie sera pecorino, ktory to ja zastapilam serem wedzonym- scamorza affumicata (przypomina mi on w smaku oscypka). No i nie dodalam cebulki bo mlodsza czesc rodziny pewnie by nawet nie tknela torcika :)
Skladniki :
-opakowanie ciasta francuskiego ( o okraglym ksztalcie)
-okolo 500 g cukinii z kwiatami
- 250 g sera scamorza affumicata*
- 2 jajka- sol i pieprz- zabek czosnku
- oliwa z oliwek
* mozna uzyc pecorino lub fontal.
Wykonanie :
Umyc cukinie i oderwac delikatnie kwiaty. Kwiaty dobrze pluczemy i usuwamy pracik.
Cukinie kroimy (ja pokroilam w plasterki).
Na patelni rozgrzac oliwe. Wrzucic zabek czosnku. Dodac nastepnie kwiaty cukinii a po okolo 3 minutach pokrojone cukinie. Posolic i popieprzyc do smaku. Dusic pod przykryciem az warzywa beda prawie miekkie- al dente. Odstawic do ostygniecia (usuwajac wczesniej zabek czosnku).
Po ostygnieciu wymieszac z pokrojona drobno scamorza.
Okragla forme do pieczenia o sred. 20 cm wylozyc ciastem francuskim tak by ciasto wystawalo ponad forme. Nastepnie na ciescie wylozyc przygotowane nadzienie z cukinii i sera. Wierzch polac rozkloconymi z niewielka iloscia soli i pieprzu jajkami. Brzegi ciasta zawinac do srodka.
Piec w temp. 200 °C przez okolo 30 minut.
Torcik z takim nadzieniem musi wspaniale smakować. W weekend ma plan napaści na takie kwiatki w mamci ogródku, może właśnie takie wspaniałości nam przygotuje! Pozdrawiam
RispondiEliminaNaprawde ? To daj znac Kamila jak Ci wyszedl . Pozdrawiam
EliminaMniam, ależ fajnie wygląda! Super pomysł i chętnie bym skosztowała :)
RispondiEliminaDzieki Majanko, z checia bym Cie poczestowala gdybym mogla .... ;)
Eliminawspaniałe składniki, to nie mogło nie smakować :D
RispondiEliminaPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Prawda ! Niby proste skladnikiale cos w nich jest ! Pozdrawiam.
Eliminagenialna propozycja...smak musi być obłędny!
RispondiEliminaHej Angie, ciesze sie,ze ci sie spodobal ten torcik :)
RispondiElimina