Przepis pochodzi ze strony Pronto a tavola, zostal jednak przeze mnie nieznacznie zmodyfikowany i w takiej tez zmodyfikowanej formie go podaje.
Skladniki :
- 3 brzoskwinie
- 80 g maki pszennej
- 40 g maki razowej
- 125 g jogurtu naturalnego
- 80 g ciasteczek amaretti
- 170 g cukru
- 3 jajka
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 2 lyzki Limoncello (mozna zastapic sokiem z cytryny)
Wykonanie :
Ciasteczka amaretti drobno pokruszyc.
Brzoskwinie umyc i pokroic na plasterki.
Oddzielic bialka od zoltek. Bialka ubic na sztywna piane. Zoltka zmiksowac z cukrem. Dodac jogurt i pokruszone amaretti. Zmiksowac. Nastepnie dodac obydwa rodzaje mak i proszek do pieczenia. Ponownie zmiksowac. Na koniec do masy wmieszac ubite bialka i Limoncello.
Ciasto przelac do kwadratowej formy o wymiarach 20 x 20 cm wylozonej papierem do pieczenia . Na ciescie ulozyc plasterki brzoskwin wciskajac je lekko. Piec w temp. 180 ° C przez okolo 45 minut.
Podoba mi się ten przepis. :) Ciasto wygląda pysznie, i nawet nie trzeba używać tłuszczu! Zdecydowanie do wypróbowania. :)
RispondiEliminaCiekawa wlasnie bylam jak to bedzie bez tego tluszczu. Obawialam sie,ze wyjdzie cos zakalcowatego ale wyszlo calkiem "zgrabne" ciasto ;) Pozdrawiam.
Eliminajakie to ciasto ma piękne towarzystwo kolorowych łyżeczek!:-)
RispondiEliminaDzieki Asiejko, tez mi sie (nieskromnie przyznam) podobaja te lyzeczki ;)))
Elimina100% zrobię, przecież mam limoncello:D
RispondiEliminaPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Kasiu, jak zrobisz to daj znac jak wyszlo :) Pozdrawiam.
EliminaŚwietne ciasto, bardzo zachęca :) Pozdrawiam
RispondiEliminaDzieki Kamilko, u Ciebie na blogu znalazlam rowniez wiele takich zachecajacych ciast ;) Czekam tylko az na termometrze bedzie odpowiednia temperatura bo mi sie przy piekarniku nie chce stac :P
Elimina