on line users

Cerca nel blog

sabato 11 agosto 2012

CIASTO Z BRZOSKWINIAMI I AMARETTI (BEZ TLUSZCZU)

Ciasto, ktore z pewnoscia polubia milosnicy migdalowych smakow i nie tylko .... Dodatkowym atutem jest brak jakiegokolwiek tluszczu w skladnikach.
Przepis pochodzi ze strony Pronto a tavola, zostal jednak przeze mnie nieznacznie zmodyfikowany  i w takiej tez zmodyfikowanej formie go podaje.




Skladniki :

- 3 brzoskwinie
- 80 g maki pszennej
- 40 g maki razowej
- 125 g jogurtu naturalnego
- 80 g ciasteczek amaretti
- 170 g cukru
- 3 jajka
- 2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 2 lyzki Limoncello (mozna zastapic sokiem z cytryny)

Wykonanie :

Ciasteczka amaretti drobno pokruszyc.
Brzoskwinie umyc i pokroic na plasterki.
Oddzielic bialka od zoltek. Bialka ubic na sztywna piane. Zoltka zmiksowac z cukrem. Dodac jogurt  i pokruszone amaretti. Zmiksowac. Nastepnie dodac obydwa rodzaje mak i proszek do pieczenia. Ponownie zmiksowac. Na koniec do masy wmieszac ubite bialka i Limoncello.
Ciasto przelac do kwadratowej formy o wymiarach 20 x 20 cm wylozonej papierem do pieczenia . Na ciescie ulozyc plasterki brzoskwin wciskajac je lekko. Piec w temp. 180 ° C przez okolo 45 minut.






8 commenti:

  1. Podoba mi się ten przepis. :) Ciasto wygląda pysznie, i nawet nie trzeba używać tłuszczu! Zdecydowanie do wypróbowania. :)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Ciekawa wlasnie bylam jak to bedzie bez tego tluszczu. Obawialam sie,ze wyjdzie cos zakalcowatego ale wyszlo calkiem "zgrabne" ciasto ;) Pozdrawiam.

      Elimina
  2. jakie to ciasto ma piękne towarzystwo kolorowych łyżeczek!:-)

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Dzieki Asiejko, tez mi sie (nieskromnie przyznam) podobaja te lyzeczki ;)))

      Elimina
  3. 100% zrobię, przecież mam limoncello:D

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Kasiu, jak zrobisz to daj znac jak wyszlo :) Pozdrawiam.

      Elimina
  4. Świetne ciasto, bardzo zachęca :) Pozdrawiam

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Dzieki Kamilko, u Ciebie na blogu znalazlam rowniez wiele takich zachecajacych ciast ;) Czekam tylko az na termometrze bedzie odpowiednia temperatura bo mi sie przy piekarniku nie chce stac :P

      Elimina