Skladniki :
Na 4 osoby
- 500 g swiezego makaronu trofie
- 2 duze cukinie
- garsc listkow swiezej miety
- zabek czosnku
- sol i pieprz
- oliwa z oliwek
- slona ricotta do posypania * (mozna zastapic parmezanem)
* Slona ricotta jest serem nieco odmiennym od tradycyjnej ricotty. Przede wszystkim jest twardsza i poddawana jest procesowi dojrzewanie, ktory trwa od 10 do 30 dni. Solona jest sola morska stad ten charakterystyczny slony smak. Ricotta salata jest produkowana na poludniu Wloch w regionach: Apulii, Kalabrii, Sardynii no i oczywiscie na Sycylii.
Wykonanie :
Cukinie umyc i pokroic w platerki.
Na patelni rozgrzac oliwe, wrzucic zabek czosnku a gdy ten sie zarumieni dodac pokrojone cukinie. Dodac sol i pieprz do smaku. Dusic pod przykryciem az cukinia bedzie al dente.Pod koniec duszenia dorzucic do warzyw listki miety.
Tak przygotowana cukinie polaczyc z ugotowanym makaronem, polac dodatkowo niewielka iloscia oliwy z oliwek i wymieszac .
Serwowac posypane slona ricotta (lub parmezanem).
Buon appetito !
wygląda, wygląda apetycznie!
RispondiEliminapozdrawiam ciepło,
Szana
www.gastronomygo.blogspot.com
Dziekuje Szana. Takie niby proste danie,ale naprawde smaczne. A ricotta salata dopelnia calosci !Pozdrawiam.
EliminaLubię takie połączenia makaronu z cukinia i do tego ser. Bardzo ciekawi mnie te ricotta :) Pozdrawiam
RispondiEliminaJesli masz dostep Kamilko do takiej ricotty to koniecznie wyprobuj !
EliminaCo za pyszności!!!! Jak dla mnie to rewelacja:D
RispondiEliminaPozdrawiam :)
Dla naszej rodzinki to tez rewelacja ! Pozdrawiam :)
Elimina