Dzisiaj znana wszystkim Pavlova - deser o dosc oryginalnym smaku . Dodatki do Pavlovej sa dowolne- kwestia gustu i zasobnosci lodowki czy spizarni :) Radosc czy tez rozkosz podczas jedzenia- niewypowiedziane !
Za jagodki w cukrze dziekuje Kamilce :)
Skladniki :
Na beze :
- 3 bialka
- 150 g cukru
- 1 lyzka soku z cytryny
- 1 plaska lyzeczka maizeny lub maki ziemniaczanej
Dodatkowo :
- 250 ml slodkiej smietanki do ubijania
- dowolne owoce (u mnie jagody)
Wykonanie :
Bialka ubijac mikserem dodajac stopniowo cukier i make. Po dlugim ubijaniu- minimum 10 minut dodac sok z cytryny. Wymieszac.
Na papierze do pieczenia narysowac kolo o srednicy 20 cm. Ja kola nie rysowalam- do tortownicy o wspomnianej srednicy i wylozoznej papierem do pieczenia wylalam mase bialkowa. Nie mialam zadnych problemow z oderwaniem bezy od papieru po upieczeniu. Wazne by beza dobrze ostygla !
Beze piec w temp. 160 ° C przez 45 minut. Zostawic do calkowitego ostygniecia w piekarniku.
Ja moja beze pieklam wieczorem, na cala noc zostawilam w piekarniku do ostygniecia a rano juz przybralam bita smietana i owocami.
Wygląda cudownie, ja zrobiłam w tym roku po raz pierwszy i na stałe wpisała się w ulubione menu mojego męża :)
RispondiEliminaOto mój pierwszy raz: http://chochelka.blox.pl/2012/06/Pavlova.html
Moj malzonek tez sie rozsmakowal w Pavlovej :) Pozdrawiam.
EliminaWygląda smakowicie!
RispondiEliminaDziekuje :)
EliminaŚwietny deser, uwielbiam wszystko co bezowe (moja p... nie bardzo). Cieszę się, że znalazłaś takie pyszne przeznaczenie dla jagód :)Pozdrawiam
RispondiEliminaDelektowalismy sie tymi jagodami, ze hej ! Jeszcze raz dziekuje:)
Eliminalekki i smaczny deserek , pycha !
RispondiEliminaOj pycha, my pokochalismy Pavlova ;)
EliminaWitam, po zdjeciach i nazwie bloga wnioskuje, ze mieszkasz we Wloszech...mi sie nigdy nie udalo znalezc jagod we Wloszech, a uwielbiam. Swietny pomysl na oryginalna Pavlowa!
RispondiEliminaTak,mieszkam we Wloszech. Jagodki przyszly do mnie paczka z Polski :)Podobnie jak Ty- tez w lasach jagod nie widzialam.....
EliminaO mniam! Cudowna!:)
RispondiEliminaDzieki Majanko :)
Elimina