on line users

Cerca nel blog

venerdì 17 agosto 2012

SFORMATO DI RISO E MELANZANA ALLA PALERMITANA CZYLI ZAPIEKANKA Z RYZU Z BAKLAZANEM RODEM Z PALERMO

Oto jedna z naszych ulubionych potraw z ryzem  - pochodzaca z Palermo zapiekanka ryzowa z baklazanami i passata pomidorowa. Swietnie zgrana pod kazdym wzgledem kompozycja. Co tam bede sie rozpisywac- zrobcie a sie przekonacie !


Skladniki :

Na 4-5 osob

- 400 g ryzu (uzylam arborio)
- 50 g startego sera caciocavallo (mozna zastapic parmezanem)
- 1 mala cebula
- 500 ml passaty pomidorowej
- 2 baklazany 
-  250 g mozzarelli
- peczek bazylii
- odrobina bulki tartej
- oliwa z oliwek
- sol i pieprz

Wykonanie :

Baklazany umyc i pokroic w plasterki (najlepiej wzdluz). Pokrojone plasterki baklazana ulozyc w durszlaku a kazda warstwe posypac lekko sola morska. Odstawic na minimum na godzine tak by z baklazana pozbyc sie w ten sposob  goryczki.
Po uplywie przewidzianego czasu plasterki baklazana dobrze odsaczyc, osuszyc recznikiem papierowym i usmazyc na oliwie z oliwek. Usmazone plastry baklazana wykladac na papierowe reczniki tak by te wchlonely nadmiar tluszczu.
Ryz ugotowac al dente w lekko osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzac oliwe, dodac drobno posiekana cebule i smazyc az cebula sie zezloci. Dodac passate i porwane listki bazylii. Doprawic do smaku sola i pieprzem.  Gotowac prze okolo15 minut az smaki "sie przejda".
Przygotowany  sos polaczyc z ugotowanym ryzem i 2/3 iloscia caciocavallo (parmezanu). Dobrze wymieszac.
Nastepnie przygotowujemy forme, w ktorej potrawa bedzie zapiekana- na dno ukladamy warstwe usmazonych baklazanow. 
Na warswe baklazanow wykladamy polowe masy ryzowej. Na masie ryzowej ukladamy kolejna warstwe smazonych baklazanow. Na baklazanach kladziemy pokrojona w plasterki mozzarelle.Calosc przykrywamy druga polowa masy ryzowej.
Wierzch zapiekanki posypujemy mieszanka bulki tartej i pozostalej czesci sera.
Potrawe zapiekamy przez okolo 30 minut w temp. 200 ° C.

Buon appetito !




8 commenti:

  1. Zrobię na pewno, uwielbiam bakłażanowe zapiekanki! :D

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Witaj Bee, jak zrobisz to daj prosze znac czy Ci smakowala ta zapiekanka :)

      Elimina
  2. bakłażany, mozzarella.. już lubię

    RispondiElimina
  3. Bardzo intrygujące danie, chciałabym je dodać do akcji, tylko banerek jest nieaktywny, proszę o uzupełnienie, a w razie problemów o kontakt. Pozdrawiam Ania

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Banerki sa- no coz- sprobuje je "uaktywnic".

      Elimina
  4. Lubię połączenia bakłażana z pomidorami i serem. Pysznie chętnie przygotuje!

    RispondiElimina
    Risposte
    1. Milo mi Kamilko, mam nadzieje,ze danie Cie nie rozczaruje :)

      Elimina