Skladniki :
Na 4-5 osob
- 400 g ryzu (uzylam arborio)
- 50 g startego sera caciocavallo (mozna zastapic parmezanem)
- 1 mala cebula
- 500 ml passaty pomidorowej
- 2 baklazany
- 250 g mozzarelli
- peczek bazylii
- odrobina bulki tartej
- oliwa z oliwek
- sol i pieprz
Wykonanie :
Baklazany umyc i pokroic w plasterki (najlepiej wzdluz). Pokrojone plasterki baklazana ulozyc w durszlaku a kazda warstwe posypac lekko sola morska. Odstawic na minimum na godzine tak by z baklazana pozbyc sie w ten sposob goryczki.
Po uplywie przewidzianego czasu plasterki baklazana dobrze odsaczyc, osuszyc recznikiem papierowym i usmazyc na oliwie z oliwek. Usmazone plastry baklazana wykladac na papierowe reczniki tak by te wchlonely nadmiar tluszczu.
Ryz ugotowac al dente w lekko osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzac oliwe, dodac drobno posiekana cebule i smazyc az cebula sie zezloci. Dodac passate i porwane listki bazylii. Doprawic do smaku sola i pieprzem. Gotowac prze okolo15 minut az smaki "sie przejda".
Przygotowany sos polaczyc z ugotowanym ryzem i 2/3 iloscia caciocavallo (parmezanu). Dobrze wymieszac.
Nastepnie przygotowujemy forme, w ktorej potrawa bedzie zapiekana- na dno ukladamy warstwe usmazonych baklazanow.
Na warswe baklazanow wykladamy polowe masy ryzowej. Na masie ryzowej ukladamy kolejna warstwe smazonych baklazanow. Na baklazanach kladziemy pokrojona w plasterki mozzarelle.Calosc przykrywamy druga polowa masy ryzowej.
Wierzch zapiekanki posypujemy mieszanka bulki tartej i pozostalej czesci sera.
Potrawe zapiekamy przez okolo 30 minut w temp. 200 ° C.
Buon appetito !
Zrobię na pewno, uwielbiam bakłażanowe zapiekanki! :D
RispondiEliminaWitaj Bee, jak zrobisz to daj prosze znac czy Ci smakowala ta zapiekanka :)
Eliminabakłażany, mozzarella.. już lubię
RispondiEliminaMamy podobne gusta Asiejko ;)
EliminaBardzo intrygujące danie, chciałabym je dodać do akcji, tylko banerek jest nieaktywny, proszę o uzupełnienie, a w razie problemów o kontakt. Pozdrawiam Ania
RispondiEliminaBanerki sa- no coz- sprobuje je "uaktywnic".
EliminaLubię połączenia bakłażana z pomidorami i serem. Pysznie chętnie przygotuje!
RispondiEliminaMilo mi Kamilko, mam nadzieje,ze danie Cie nie rozczaruje :)
Elimina