Sos "salmorigghiu" uzywa sie do ryb z grila lub do mies. Ja moje "salmorigghiu" dodalam do zgrilowanej cukini. Smakowalo wybornie.
A tak na marginesie to od dzisiaj do czwartku ogloszony jest na Sycylii tzw."alarme rosso"czyli czerwony alarm a to ze wzgledu na upaly, ktore wg przewidywan synoptykow maja siegac do 42 °C.
Skladniki :
- zgrilowana cukinia
Na sos :
- swiezo wycisniety sok z 1 cytryny
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek extravergine
- sol
- galazki swiezej miety
Wykonanie :
Polaczyc ze soba sok z cytryny z oliwa. Dodac sol do smaku oraz kilka porwanych listkow miety (reszte zachowac). Wymieszac dobrze widelcem wszystkie skladniki. Do powstalego sosu wlozyc pozostale galazki miety i odstawic na kilka minut by zaromatyzowac w ten sposob sos.
Gotowe "salmorigghiu" nakladac na potrawe (rybe, mieso lub tez- jak w moim przypadku na cukinie) uzywajac zanuzonych wczesniej galazek miety- niczym pedzelkiem .
Grilowane cukinie z salmorigghiu posluzyly nam jako dodatek do obiadu.
Prosto i bardzo smacznie! Lubię :)
RispondiEliminaNa szczescie kuchnia wloskiego poludnia obfituje w takie proste a smaczne potrawy :)
EliminaNie wiedziałam, że ten sos tak się nazywa:)
RispondiEliminaPyszny, świeży, typowo letni smak!
A byl Ci ten sos wczesniej znany ? Fakt- na lato jest idealny :) Pozdrawiam.
EliminaMuszę przyznać, że podobnym sosem,
Eliminapolewam właśnie grillowaną cukinię.
Jedyną różnicą jest to, że dodaję czosnek,
ale jak napisałaś, to jedna z wersji tego sosu:)
Swietnie ! Viva salmorigghiu ! :)Dalej wiec bede z przyjemnoscia prezentowac kuchnie wloskiego poludnia :)
EliminaMilego dnia.
Ze wszystkich dań jakie można zrobić, grillowana cukinia smakuje mi najbardziej :)
RispondiEliminaPodoba mi się, że podana jest z dressingiem z miętą.
Sprobuj kiedys grilowanego baklazana z podobnym dressingiem ale bez miety- to dopiero smak! Tak przygotowany baklazan jest u nas bardzo popularny jako antipasto lub dodatek. Polecam.
RispondiElimina