Przepis znalazlam na blogu Evy .
Skladniki :
- 250 g mascarpone
- 400 ml smietanki 30 %
- 200 ml mleka
- 2 lyzki Marsali
- 150 g cukru (dalam mniej)
- laska wanilii
Wykonanie :
Smietanke, mleko i cukier umiescic w garnuszku. Dodac ziarenka z laski wanilii. Podgrzacaz cukier sie rozpusci. Nie doprowadzac do wrzenia.
Schlodzic nastepnie po czym dodac mascarpone i Marsale. Dobrze zmiksowac (mozna blenderem).
Przelac gotowa mieszanke do naczynia, w ktorym bedziemy zamrazac. Mrozic przez kilka godzin,wyciagajac co godzine pojemnik i miksujac by rozbic tworzace sie krysztalki lodu.
Wyciagnac na okolo 10 minut przed podanem.
ach, lody mascarpone, szał!
RispondiEliminaWitaj Karmel-itko. Kto lubi mascarpone ten polubi takze te lody - zapewniam ! POzdrawiam.
EliminaO, z marsalą! Muszą byc ciekawe w smaku :)
RispondiEliminaMiłej niedzieli:)
O tak,ciekawe:) Ja uwielbiam Marsale,wiec lody pochlanialam z przyjemnoscia.Pomimo tego alkoholowego dodatku moga jej jesc dzieci. Buziaki Majanko :)
EliminaPysznie, muszą smakować obłędnie :) Pozdrawiam
RispondiEliminaTak, smaczne sa,choc nie wiem kiedy pokusze sie teraz na lody wlasnej roboty - przy tym wyborze smakow jaki mamy we Wloszech .... ;)
EliminaTo musi być pyszne - jak i wszystko co zawiera ten wspaniały serek!
RispondiEliminaO tak !Ja rowniez jestem wielka milosniczka mascarpone (do diabla z kaloriami !)Pozdrawiam :)
RispondiElimina